2024. július 16., kedd

Kompravaló

A Közegellenállás Riportpályázat első tíz évének gyűjteménye

Az ötletet Cs. Simon István adta még annak idején, hiszen már a második-harmadik riportpályázat után fölvetette egy kötet megjelentetésének időszerűségét. A Közegellenállás Riportpályázat díjnyertes írásainak gyűjteménye azonban csak most, tizenegy év után kerül az olvasó elé Kompravaló címen. Tóth Líviát, a könyv szerkesztőjét kérdeztem:

– Nagyon hálásak vagyunk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, hogy kiadta a kötetet, hiszen az ötlet mindenkinek nagyon tetszett, támogatták, szükségesnek tartották, de hát a kivitelezés nem olyan egyszerű. Az első tíz év díjazott munkáit gyűjtöttük egybe, a folytatást pedig majd meglátjuk.

Azért tartom fontosnak ezt a könyvet, mert riport- és interjúkötetek – főleg itt nálunk – nem igazán jelennek meg. Ha a fiatalok ezzel a műfajjal szeretnének foglalkozni, akkor nem tudnak hova nyúlni, nem találnak mintát. Persze egy újságíró kézikönyv segíthet, de azért az nem ugyanaz. Ezek az írások jó példák, díjnyertes alkotások, bátran lehet rájuk építeni, még úgy is, hogy nem mindegyik egyforma színvonalú.

Azonkívül, hogy egy kiváló szakmai minta lehet, miről mesél ez a gyűjtemény?

– Érdekes megfigyelni, hogy melyek voltak a témák, amelyek foglalkoztatták a fiatalokat. Az életünkről, a helyzetünkről mesélnek az írások. Az aktuális dolgokról emberközelből. A kötet tulajdonképpen kordokumentum. Keszég Károly emlékére hoztuk létre a riportpályázatot. Tehát a Naplóhoz hűen, időszerű dolgainkról, az életünkről szóló témákat dolgoznak föl az itt megjelent írások.

Miért Kompravaló?

– A komp Padé szimbóluma. Nagyon kevés komp közlekedik már a Tiszán, az egyik épp Adát és padét köti össze. A falunak ez az egyik „kijárata”, és remélhetőleg „bejárata” is a világba. Jelképesen útravaló a Kompravaló, zsebben is elfér, mindenütt lehet lapozgatni, olvasgatni. Május 23-ára, az idei Keszég Károly-emléknapra jelenik meg, és az esti műsor keretében mutatjuk be az olvasóknak. Valamennyi díjazottat meghívtuk, reméljük sokan eljönnek.

XI. KÖZEGELLENÁLLÁS

Május 23-án Keszég Károly-emléknapot tartanak Padén, a helyi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör szervezésében. Délután 4 órakor koszorúzási ünnepséggel kezdődik, majd az egyesület székházában folytatódik a program. Este negyed 7-kor megnyílik Retek László amatőr festő kiállítása, fél 7-től a padéi gyerekeké a színpad, 7 órától kerül sor a művelődési műsorra, amelynek keretében kiosztják az idei riportpályázat díjait, és bemutatják a Kompravaló című kötetet.