2024. július 16., kedd

MađArt '09

Magyar kulturális fesztivál Szerbiában

A budapesti Égtájak Iroda a Magyar Köztársasági Miniszterelnöki Hivatal megbízásából június 14-e és 18-a között kulturális fesztivált szervez Szerbiában. A magyar kulturális napokra három városban – Belgrádban, Nišben és Kruševacon – várják az érdeklődőket. A szervezők szándéka, hogy a kultúra eszközeivel megmutassák a művészet népeket összekapcsoló, politikai és földrajzi különbözőségeken felülemelkedő, nemzetek közötti világnyelvet. A magyarországi alkotók mellett, vajdasági magyar művészek is képviseltetik magukat.

A fesztivál június 14-én Belgrádban a Molnár Dixieland Band szabadtéri koncertjével kezdődik, amelynek keretében a Vivace Táncegyüttes erre az alkalomra készült műsorát is láthatja a közönség. A MađArt '09 Fesztivál kiemelt eseménye a június 15-én megnyíló Magyarország ezer csodája című fotókiállítás (Kaiser Ottó fotóművész alkotásai). A hivatalos nyitóprogram a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye lesz. Az öt nap alatt fellép többek között a Magyar Állami Népiegyüttes, RúzsaMagdolna, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata, a Csík zenekar, bemutatják Mundruczó Kornél Delta című filmjét, és számos más művészeti produkciót kínálnak a szervezők a nézőknek.

A föntiekkel kapcsolatban holnap, csütörtökön 14 órai kezdettel Gémesi Ferenc a magyar Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai szakállamtitkára sajtótájékoztatót tart a tartományi kormány Fruška Gora-i épületében.

****Volt ennek a rendezvénynek előzménye. Tavaly a budapesti rakparton A soknemzetiségű Vajdaság köszönti Budapestet címmel megtartott háromnapos program viszonzásaként kerül most megrendezésre a szerbiai fesztivál. A szerb lakosságnak szeretnénk ízelítőt adni a mai magyar művészeti és kulturális életből. Kölcsönösen meg kellene ismernünk egymást. Az elképzelés az, hogy minden korosztályt és minden réteget megszólítsunk, ezért lesz komolyzene, koncert, színház, kiállítás. Pár nap alatt nem lehet teljes képet adni a magyarság kultúrájáról, de talán kedvet kap a megismeréséhez a belgrádi, a niši és a kruševaci közönség. (Goldschmied József, az Égtájak Iroda igazgatója)