2024. július 17., szerda

Leánynéző

Az évad utolsó bemutató az Újvidéki Színházban

Az évad utolsó bemutatóját tartják az Újvidéki Színházban pénteken. Gogol Leánynéző egészen valószínűtlen históriáját mutatják be két részben, amelyet a színház igazgatója, László Sándor rendezett. Mint a tegnapi sajtótájékoztatón a rendezőtől megtudhattuk, ez az Újvidéki Színház és a Művészeti Akadémia közös projektuma.

Sajátossága az előadásnak, hogy három generáció találkozik a színpadon, ugyanis a színi akadémia végzős növendékei szerepelnek, ez diplomaelőadásuk lesz, az osztályvezető tanáruk, maga László Sándor nagy megelégedéssel beszélt az eddigi munkáról, dicsérte az akadémiáról most kikerülő generációt. A korábban végzett, s már a világot jelentő deszkákon szereplő színészek is részt vesznek a darabban és a még náluk is idősebb korosztály is. A főiskolai hallgatók közül pénteken szerepel Crnkovity Gabriella, Kokrehel Júlia, Raffai Ágnes, Gombos Dániel, Soltis Lehel, Mészáros Gábor, Buza Ákos és Sirmer Zoltán, valamint az Újvidéki Színház művészei közül: Huszta Dániel, Elor Emina és Pongó Gábor. A rendező asszisztense Balázs Áron volt, a díszlettervező Szabó Balázs László, jelmeztervező Janovics Erika, fénymesterek: Szöllősi László és Majoros Róbert, sminkmester Szabó Margit, hangmester pedig Salamon József.

Gogol Leánynéző kétrészes darabjának a dramaturgja Gyarmati Kata volt, aki röviden szólt a szerzőről, aki 1809-ben született, s ezt a művét 1833-ban írta, amelyet először 1842-ben mutattak be. A nihilizmus jeles képviselője volt, és érdekes módon a Leánynéző valamiféleképpen ma is aktualizálható mű. A történet egy olyan fiatalemberről szól, akit mindenáron meg akarnak nősíteni, ez már maga több komikus helyzetnek ad táptalajt, de a humor kissé fanyarra sikeredik, ugyanis a főszereplő rááll arra, hogy megnősüljön, de az utolsó pillanatban megfutamodik, és inkább a magányba menekül. A 27 éves arajelölt így hoppon marad, pedig a jó lehetőség reményében öt kérőt menesztett. A hölgy és a nagynénje a történetet egy madárketrecben játsszák, akár aranykalitkának is nevezhetnénk, de tulajdonképpen mindegy, hogy hogy hívjuk, a lényeg, hogy valami módon mégiscsak be vannak oda zárva. Ezt a mai szemmel nézve talán úgy tudjuk megmagyarázni, hogy manapság is sokan be vannak zárva, csak az ő ketrecük nem kézzel fogható zárt terület, hanem az internet. Bizony tömegesen vannak olyanok, akik nem tudnak ebből a rabságból szabadulni. A másik főszereplőnek a díszlete egy kád, a nősülendő úr oda menekül a világ elől, s ott éli magányos életét.