2024. július 17., szerda

Összekötő kapocs: a kultúra

Magyar kulturális fesztivált szerveznek Szerbiában június 14-e és 18-a között

Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai szakállamtitkára tegnap Újvidék mellett, a tartományi kormány Fruška Gora-i nyaralójában sajtótájékoztatón jelentette be, hogy június 14-étől 18-áig Szerbiában magyar kulturális fesztivált szerveznek: MađArt ’9 címmel. A magyar kulturális napokat három városban, Belgrádban, Nišben és Kruševacon tartják, ugyanis az a szervezők szándéka, hogy a kultúra eszközeivel megmutassák, hogy a művészet összekötő kapocs a politikai és a földrajzi különbözőségeken felülemelkedő nemzeteket összefonó világnyelv.

Gémesi Ferenc úgy nyilatkozott, a kultúra a legjobb eszköz arra, hogy az egymásra utalt két ország még jobban megismerje egymást. Mind a két nép elismeri a másik kulturális eredményeit, és nem mellékesen nagyon sok az összekapcsolódás, az összefonódás, különösen a zene és a film területén. Amikor a budapesti Égtájak Iroda elkezdte szervezni a fesztivált, azt latolgatták, hogy mi lehet az, amivel leginkább oda tudják vonzani a közönséget, ami kevés nyelvtudással, nyelvismeret nélkül is befogadható lehet. Ennek tudatában döntöttek a zene, a tánc és a színházi előadás mellett, azzal, hogy a tervezett két előadás egyikét a budapesti kisebbségi szerb színház fogja előadni. Arra törekedtek, hogy a műsorban szerepeljen a magasabb kulturális igényt kielégítő program, de a szélesebb közönségnek is nyújtani kívánnak olyat, ami odavonzza őket. Mivel nem magyarul beszélő közegben mutatják be az előadásokat, így igyekeznek a lehető legkevesebbre csökkenteni a szöveget.

A művelődési események egyszerre három helyszínen, Belgrádban, Nišben és Kruševacon zajlanak. Június 14-én, vasárnap a belgrádi Köztársaság téren 21 órakor a Molnar Dixiland Band koncertje lesz hallható, közreműködik a Vivace táncegyüttes. A magyar kulturális napok hivatalos megnyitója tulajdonképpen csak másnap, június 15-én, hétfőn lesz, Belgrádban a Szerb Nemzeti Bank épületének előcsarnokában. Magyarország ezer csodája címmel Kaiser Ottó fotóművész tárlatát nyitják meg 18 órakor, este 8-kor pedig a Kolarac koncertteremben a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye lesz hallható, vezényel Rolla János. Nišben ugyanezen a napon a nemzeti színházban 20 órától Christopher Durang: Terápia című darabját adja elő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Kruševacon pedig június 16-án, kedden lesz a megnyitó, Gróf Balázs képzőművész kiállításával indul 18 órakor, majd 20 órától a szabadkai Garden Quartett koncertje lesz hallható. Mind a három helyre ellátogat a magyar Állami Népi Együttes, a Naplegenda című produkciót adják elő mind a három helyen. Érdekessége még a kulturális fesztiválnak, hogy Rúzsa Magdi is fellép mind a három helyszínen, levetítik Mundruczó Kornél Delta című filmjét, amely a 2008-as cannes-i filmfesztiválon Fipresci-díjt nyert. A magyarországi Szerb Színház pedig Edward Albee Nem félünk a farkastól című drámáját fogja előadni a szerb fővárosban.

A fesztiválnak az a célja, hogy népszerűsítse a magyar kultúrát Szerbiában, hogy közelebb hozza az itt élőkhöz és hogy ezzel elősegítse a két szomszédos ország összefonódását. Az a céljuk, hogy olyan helyekre jusson el a magyar művészet, ahol kevésbé ismerték eddig, s szeretnék elérni, hogy minél látogatottabbak legyenek a rendezvények, ezért fontos tudnivaló, hogy ingyenesek a programok, a belépés díjtalan. A szervezők részéről elhangzott még az is, hogy a négy-öt nap alatt csak ízelítőt tudnak nyújtani a magyar kultúrából, de igyekeznek olyan sokszínű programot összeállítani, ami valamennyi korosztály részére tartalmaz érdekességeket, olyan színeket alkotókat, műfajokat villantatnak majd fel, amelyek méltán képviselik a magyar kultúrát.