2024. július 16., kedd

Régió Európában: a Vajdaság

Új könyv

Irodalom, nemzet, régió alcímmel és a fönti címmel jelent meg Pomogáts Béla legújabb kötete a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában. A közelmúltban kiadott tanulmányokat és kritikákat tartalmazó könyvet Bori Imre emlékének ajánlotta a szerző.

Az irodalomtörténész közel negyven éve járja a vajdasági magyarság településeit és szellemi műhelyeit. Ezekből a folyamatos látogatásokból ismeretségek, baráti és szakmai kapcsolatok jöttek létre, számtalan tanulmány, kritika, illetve cikksorozat született. A magyar kultúra és irodalom egységének a vágyában és szolgálatában létrejött írások a regionális keretek között szerveződő művelődési élet fejleményeivel foglalkoznak. Mondhatnánk úgy is, hogy ezeknek az összességéről ad képet a Régió Európában: a Vajdaság című könyv.

Öt fejezet, öt témakör. Kulturális régiók, Veszélyeztetett hagyományok, Bácskai klasszikusok, Vajdasági műhelyek és Vajdasági írástudók. Az első a magyar regionális kultúrák viszonylataival foglalkozik, a második a vajdasági magyar irodalmat és ennek a régiónak a hagyományait kívánja bemutatni. A harmadik fejezet néhány klasszikus alkotóra irányítja a figyelmünket. Ebben a részben kapott helyet például a Kosztolányiról, Herceg Jánosról, Csáth Gézáról, Szirmai Károlyról szóló esszé. A negyedik fejezetben a szerző a délvidéki magyar irodalmi műhelyekről ír, az ötödikben írókat és irodalomtudósokat mutat be, Tolnai Ottót, Bányai Jánost, Bori Imrét és másokat.

Nem csupán a délvidéki magyar irodalom és kulturális élet jelenségeiről szólnak ezek az írások, hanem, ahogy a szerző fogalmaz, bemutatják a személyes tapasztalatokat is. Így az első újvidéki látogatás érdekes tapasztalatait is, és azokat az egyéneket, akikkel Pomogáts Béla ez alatt a negyven év alatt találkozott ezen a tájon.

Remélhetőleg kiolvasható mindebből, hogy szerzőjüket hosszú évtizedek érdeklődése és elkötelezettsége fűzte és fűzi ahhoz a magyar irodalmi kultúrához, amely a Vajdaságban megszületett, és amelynek jövőjéért a budapesti irodalmároknak is felelősséget kell vállalniuk.”