2024. július 16., kedd

Magyar hangjegyek

Művészeti találkozó Szarajevóban

A hét végén háromnapos magyar kulturális fesztivált tartottak Bosznia-Hercegovina fővárosában, amelyet a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája szervezett a Szarajevói Magyar Egyesület, a horvátországi Magyar Egyesületek Szövetsége, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a lendvai Nemzetiségi Magyar Művelődési Intézet és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közreműködésével.

A Magyar hangjegyek címmel megrendezett fesztivált azzal a szándékkal hívták életre a szervezők, hogy az egykori Jugoszlávia területén élő magyarok kulturális kapcsolatai szorosabbá váljanak, valamint hogy a szarajevóiaknak megmutassák a magyar kultúra sokszínűségét.

A helybeli magyar gyökerekkel rendelkező fiatalok a délvidéki régió három országából érkezőket fogadták: Szlovéniából, Horvátországból és Vajdaságból összesen mintegy kétszáz vendége volt a találkozónak. A programban fellépett Vermes Tímea, a Pécsi Nemzeti Színház művésze, Gregorovics Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház musical-színésze, a péterrévei Tisza Néptáncegyüttes, a lendvai Muravidék Néptáncegyüttes és a pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes.

A rendezvény pénteken közösségi esttel kezdődött, majd másnap délelőtt helytörténeti előadással és városnézéssel folytatódott, estefelé a Monarchiabeli egykori tiszti kaszinóban, amit ma hadseregotthonnak neveznek, művelődési műsorral mutatkoztak be a fiatalok a közönségnek.

Muratović Irma, a Szarajevói Magyar Egyesület elnöke elmondta, számukra nagyon sokat jelent a fesztivál. Egyrészt azért, mert a találkozó lehetőséget adott arra, hogy baráti kapcsolatokat építsenek ki, másrészt pedig azért, mert ez a rendezvény fölhívta a helyi politikusok figyelmét arra, hogy Szarajevóban élnek magyarok, akik szeretnék megőrizni identitásukat és ehhez támogatást várnak.

A találkozó vasárnap kirándulással zárult.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a magyar és a helyi politikai élet képviselői is. A fesztivál megvalósulását a Magyar Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal támogatta.