2024. július 16., kedd

Vajdaság a tenyerünkön

Fotográfusaink alkotásainak kiállítása Zágrábban

Hétfőn nyílik Zágrábban a Vajdaság a tenyerünkön című fotókiállítás, melyben a Vajdasági Fotó-, Film- és Videószövetség fotográfusai (Pethő István, Ispánovics József, Lennert Géza, Gergely József, Berkó Tibor, Lazukics Anna, Lazukics Ljubinkić Kati, Stevan Lazukić és sok más ismert fotós) mutatják be a vajdasági tájat, embereket ábrázoló alkotásaikat a horvát főváros közönségének. A kiállítást Radivoj Cvetićanin, Szerbia zágrábi nagykövete nyitja meg. Az alábbiakban idézzük Lennert Géza fotóművésznek a katalógusban megjelent szövegét.

Akár egy tündérmesében, elszállunk a Nagyalföld déli részei fölött, a Tarcal-hegy (Fruška Gora) lankái, folyók és tavak partjai, mocsarak és nádasok fölött. E képzeletbeli utazásra egy kiállítás vezet el bennünket, egy válogatás a vajdasági fotográfia széles tárházából. Metszetet kapunk a szerbia északi részén, Vajdaság Autonóm Tartományban élő és alkotó, mai, aktív fotográfusok újabb munkáiból.

E fényképek szerzőinek zöme nem hivatásként űzi a fényképezést: van közöttük mérnökember és tanár, orvos, nyugdíjas, tanuló és egyetemista, tisztviselő és tűzoltó is... Amennyire különböznek tanult szakmáik, annyira különbözik fotográfusi látásmódjuk is. Van közöttük olyan, aki élénken figyeli és követi Európa és a nagyvilág fotószalonjainak eseményeit, követi a korszerű vagy éppen divatos irányzatokat, de vannak olyanok is, akik nem engednek saját, klasszikusnak nevezhető megközelítési módjukból. A témaválasztás még nagyobb sokoldalúságot mutat: a mosolygó gyerekek és öregemberek portréitól a zsánerportrén, az aktportrén és a klasszikus akton, a vajdasági szántóföldek és legelők, erdők és a Fruška Gora dombvidékén át a Zasavica mocsárvidékéig, Bácska búzaföldjeiig vagy a Nagykikindai óriástökökig,az egykori sváb házak szárazkapus bejáratán át a zombori temető különleges környezetében készült protréig és a városábrázolásokig sok minden látható e képválogatásban.

Minden különböző, első pillantásra semmi közös nem köti össze a sok fényképet, pedig mégis itt van a közös vezérfonal: Vajdaság a tenyerünkön, Vajdaság e kiállítás szerzőinek szívében.