2024. július 17., szerda

Pályák törhetnek ketté

Tétje van, hogy valaki bejut-e a tandíjmentes kategóriába – Ha nem, akár abba is hagyhatja tanulmányait
A bejelentések szerint ma újra tárgyalóasztalhoz ülnek a tiltakozó belgrádi egyetemisták képviselői és az oktatási minisztérium illetékesei. Már majdnem két hónapja tart az egyetemisták megmozdulása. A követelések sorában az egyik, hogy akik teljesítették a következő évre iratkozás feltételeit, azok az állam költségén tanulhassanak.

Sokak számára sorskérdés, hogy tandíjfizetési kötelezettség nélkül, az állami költségvetés terhére iratkozhatnak be, vagy az önköltséges kategóriába tartoznak. Ez utóbbi esetben egyrészt csillagászati összegű tandíj terheli a családi költségvetést, másrészt számos kedvezménytől is megfosztják az egyetemistát.

Ne gondolja senki, hogy csupa világlustájáról van szó. A legnépszerűbb szakokon egy ponton múlik, hogy valaki tandíjmentes lesz, vagy 70-100 ezer dinárt fizet évente. A család valahogy kispórolta az első évre a tandíjat, a hallgató tanult egész évben, meg is szerezte a 60 pontot, ám mégsem fért bele a költségvetéses keret 20 százalékos bővítésébe. Ez azt jelenti, hogy a föld alól is elő kell teremtenie a családnak a tandíjat a következő tanévre is. Ha képes rá...

– Életek csúszhatnak el így – fogalmaz egyik egyetemista beszélgetőtársunk, D.L., aki kérte, ne tüntessük fel a nevét, a kart, ahol tanul. Mint mondta, egyik volt évfolyamtársnője, akit az édesanyja a minimális fizetéséből nem tudott taníttatni, azóta pincérnőként dolgozik. Beszélgetőtársunk is az önköltséges, azaz tandíjfizetéses kategóriába tartozik, szülei nem csak a 70 ezer dináros tandíjat fizetik, hanem Újvidéken az albérletre 40 eurót, a rezsi pedig még 3000 dinár fejenként.

– Rengeteg kedvezményre nem jogosult az, aki önköltséges kategóriában tanul: nincs joga minisztériumi ösztöndíjra, tanulmányi kölcsönre, hozzáférhető összegű egyetemista otthoni elhelyezésre. Nem lehet neki Euro26-os kártyája, amellyel a menzán hozzáférhető áron étkezni tud, amellyel a vasúton 50 százalékos, az autóbuszon 30 százalékos kedvezményt kaphatna – mondja.

– Aki tandíjmentesen tanul, az 40 dináros hozzájárulást fizet egy adag főtt ételért a menzán, aki önköltséges, mint én, az 80 dinárt – ezt egy szabadkai főiskolás fiatalembertől, E. P.-től hallottuk.

– A legtöbb felsőoktatási intézményben az, aki nem érte el a 60 pontot, pontonként megfizeti a kar által meghatározott ponthatár és az általa szerzett pontok közötti különbséget. Ez van ahol 700 – s ahogy hallottam –, van ahol 800 dinár. Mire kifizetjük a beiratkozási összeget is, 12-15 ezer dinárra rúg minden, amit be kell fizetni. Nem tudom, mit csinál az, ahol csak egy személy keres a családban, az is keveset. Nekem szerencsém volt, bejutottam a mesterképzésen állami költségre. Persze, mire a kormány döntött, és a határozat eljutott a karra, már rég befizettem a 100 ezer dinár első részletét. Most várom, hogy visszafizetik-e, vagy valahogy ,,lekompenzálják”, például azzal, hogy nem kell vizsgadíjat fizetnem az elkövetkezőkben – mesélte T. I. egyetemista lány.

– A tandíjfizetéses hallgatónak sokféle ösztöndíjra nincs is joga pályázni. Még minisztériumi kölcsönt sem kaphat, amely 5100 dinár. Szabadkán tavaly több mint 100-an kaptak közel 7000 dináros önkormányzati ösztöndíjat a múlt tanévre. Nagyon örültünk neki, mert bár az sem fedezi azok költségeit, akik másik városban albérletben élnek, és hetente utaznak haza, de azért segítséget jelent – szögezi le az egyik szabadkai egyetemista, R. I.