2024. július 24., szerda

Eltévedt szarajevói lövedékek

Baráth László könyvbemutatója Budapesten

Zenta és Magyarkanizsa után a közelmúltban Budapesten is – a város szívében, a Semmmelweis utcában – sor került Baráth László klarinét művész, zenepedagógus Eltévedt lövedékek című kötetének bemutatójára. A könyv 2022 áprilisában, Szarajevó ostromának 30. évfordulója alkalmából jelent meg a zentai Vajdasági Művelődési Intézet Emlékezet elnevezésű sorozatának 15. köteteként.

A rendezvénynek a nagybecskereki származású Schön György irányította Háló Közösségi és Kulturális Központ (S4) adott otthont, amely 6 éve működik ezen a helyen és a gazdag kulturális – és közösségi programkínálatból leginkább az itt szervezett jazzkoncertekről vált ismerté és kedvelté.

A könyvbemutatón – amelynek során a szerzővel a szintén egykori szarajevói egyetemista, Molnár Tibor zentai levéltáros beszélgetett – szó esett a Baráth család által 1970 és 1992 között Szarajevóban eltöltött 22 évről: az „Európa Jeruzsálemeként” is befogadó városról, az itt zajló pezsgő egyetemi és művelődési életről, de zeneakadémián és az operaházban szerzett szép emlékekről. De a háborús időkről is, amikor Baráthék kénytelenek voltak menekülni a bekerített és ostromlott városból.

A kötetben több, tanulmányaikat Szarajevóban folytató egyetemista visszaemlékezései is bekerültek.

A beszélgetést Baráth Szabó Emília éneke, Kiss Gy. László tárogatóművész és a szerző által előadott zeneszámok színesítették.

A könyvbemutatót a szerző dedikálása, valamint kötetlen beszélgetés zárta, amelynek során a szép számú budapesti közönség vajdasági inyencségeket kóstolhatott.