2024. július 23., kedd
PÁRIZS 2024

Fantasztikus, de felelősségteljes játékok

Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást, és most itt vagyunk. Nagyon izgatottan állunk ez előtt a kaland előtt” – mondta Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján a párizsi Kongresszusi Palotában kialakított sajtóközpontban. Emlékeztetett rá, hogy a francia főváros harmadszor házigazdája az olimpiának, nagy felelősséggel jár a rendezés, de sok energiát fektettek bele, és nagyon eltökéltek, hogy fantasztikus játékokat szervezzenek. A fő célokat említve kiemelte, hogy látványos, különleges olimpiát szeretnének, és igyekeznek élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Párizs a belvárosi helyszíneivel, nevezetességeivel nyújt. Azzal, hogy a csarnokokból, stadionokból részben kihozzák a versenyeket, a játékokat meg akarják nyitni a helyiek előtt, egyben pedig igyekeznek válaszokat adni a szociális kihívásokra. Bíznak benne, hogy az olimpia hatással lesz az emberek mindennapi életére, hogy többen sportolnak majd napi rendszerességgel, és befogadóbbá válik a társadalom.

Vasárnap este már 4400 sportoló volt az olimpiai faluban. Ők és a hivatalos kísérőik olyan épületekben laknak a játékok alatt, amelyekben később 6000 ember talál majd otthonra. A számokat sorolva a szlalom kenuban háromszoros olimpiai bajnok, 46 éves Estanguet megemlítette, hogy 84 céggel kötöttek partneri szerződést, a szervezőbizottságban jelenleg több mint 4000-en dolgoznak, önkéntesnek pedig 155 országból érkeztek közreműködők. Szóba került a Szajna vizének minősége és a vízhozam is. Mint mondta, a szakemberek e tekintetben derűlátók, mert a mérések hetek óta megfelelő értékeket hoznak, és az előrejelzések alapján nem tartanak attól sem, hogy veszélyesen emelkedne a vízállás.

A pénteken sorra kerülő megnyitóval kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a Szajna felső rakpartjáról 220 ezren ingyen tekinthetik meg a sportolók felvonulását, míg az alsó rakpartokon 100 ezer fizetős hely van. Kérdésre válaszolva közölte, utóbbiakra a legfrissebb adatok szerint még nagyjából 4000 jegy volt elérhető.

A BELÜGYMINISZTER SZERINT NINCS VESZÉLY
Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a biztonságra nézve nincs konkrét veszély. Kiemelte: a titkosszolgálatok nem jeleztek közvetlen fenyegetést a játékokra. A biztonsági szakértőket korábban aggasztotta a terrorizmus veszélye, például a Szajna mentén tartandó pénteki megnyitóünnepség esetén. Korábban Estanguet is hangsúlyozta, hogy az emberek biztonsága az elsődleges szempont, és nemcsak a megnyitó, hanem minden verseny esetében is van B tervük ennek garantálása érdekében. A rendőrség és a hadsereg jelentősen megnövelt létszámban lesz jelen a fővárosban és más olimpiai helyszíneken.

VÁLTOZOTT A TÖMEGKÖZLEKEDÉS
Szombattól új rendszer lépett érvénybe Párizsban és környékén a tömegközlekedésben: „Párizs 2024”-es bérlettel korlátozás nélkül lehet utazni. A napijegy 16 euróba kerül, két napra 30, háromra 42, négyre 52, ötre 60, hétre 70 eurót kell fizetni érte. Hatnapos változat nincs, ugyanakkor a hosszabb ideig maradók két hétre szólót is vásárolhatnak 140 euróért az interneten. A bérletek az Ile-de-France régió összes vonalára érvényesek, és a paralimpia végéig, szeptember 8-ig vásárolhatók. Az új termékeket elsősorban a turistáknak, illetve az olimpiai eseményekre, versenyekre utazóknak alakították ki, a bérletek az Orly és a Roissy repülőtérre is érvényesek. Ugyanakkor mostantól nem lehet Navigo heti bérletet és napijegyet vásárolni a paralimpia végéig.

ANTIBIOTIKUMMAL A SZAJNÁBA
A nyílt vízi úszás holland női olimpiai bajnoka, Sharon van Rouwendaal antibiotikumot szándékozik szedni, mielőtt a Szajnában nekivágna a 10 kilométeres ötkarikás távnak. „A start előtt néhány nappal beveszek egy kis adag antibiotikumot megelőző intézkedésként, ami segít megelőzni a hasmenést” – idézte a 2016-os riói játékokon aranyérmes, 2021-ben Tokióban pedig második vízi maratonista szavait a holland AD.nl portál. A 30 éves Van Rouwendaal az olimpiai dobogós helyezések mellett a különböző távokon (5, 10 és 25 kilométer) egyéniben összesen tíz világbajnoki érmet, közte három aranyat szerzett, Európa-bajnoki medálokból pedig tizenegy van neki, ezek közül hat az egyéni arany, három 5, s három 10 kilométeren. A Holland Triatlonszövetség ugyancsak antibiotikum szedését javasolja versenyzőinek, akiknek sportáguk úszásrészét szintén a Szajnában tervezik a házigazdák lebonyolítani. A triatlonosok válogatottjának edzője, Marcel Wood szerint a vízminőség mindig is gondot okozott az olimpiákon, de a bajt minden alkalommal elkerülték, így a szakember abban reménykedik, hogy a párizsi viadalok idején is kellően tiszta lesz a folyó vize.

KLIMKE A LOVA SÉRÜLÉSE MIATT NEM INDULHAT
A kétszeres olimpiai aranyérmes Ingrid Klimke a lova sérülése miatt lemarad a párizsi ötkarikás játékok díjlovagló-viadaláról. A három számból álló lovastusa csapatversenyében a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon aranyérmes, a 2016-os riói olimpián ezüstérmes Klimke a német sportági szövetség szombati közleménye szerint lova, Franziskus sérülése miatt nem lehet ott a francia fővárosban. „Elképesztően szomorú vagyok, még mindig nem hiszem el” – kesergett az 56 esztendős Klimke, aki díjlovaglásban először szerzett kvótát, a helyét a tartalék Sönke Rothenberger veszi át Fendi nevű lovával.

MIHAMBO REMÉNYKEDIK
Továbbra is él a párizsi olimpiai aranyremény a női távolugrás címvédője, a német Malaika Mihambo számára azok után, hogy nyert a londoni Gyémánt Liga-viadalon. A 30 éves, 2021-ben Tokióban ötkarikás győztes, kétszeres világ- (2019, 2022) és kétszeres Európa-bajnok (2018, 2024) atléta koronavírus-betegséggel bajlódott, és emiatt nem tudta, milyen formára számíthat. „Nagyon elégedett vagyok. A héten már voltak kemény edzéseim. A Covid miatt kicsit le kellett fékeznem, de lassan újra belendülök. Természetesen a párizsi olimpiáig még van hova fejlődni, mert az ugrásaim még nem olyan nagyok” – fogalmazott Mihambo, aki Londonban 6,87 méterrel győzött, míg június 12-én a római kontinensviadalon a világ idei legjobbjával, 7,22 méterrel diadalmaskodott. Még mindig nem tudni, hogy a német egyik legnagyobb kihívója, Ivana Španović milyen formában van, és egyáltalán indulhat-e Párizsban a közelmúltban elszenvedett Achilles-sérülése miatt. Az atlétikai versenyeket augusztus 1. és 11. között rendezik. A női távolugrás selejtezője augusztus 6-án, a döntő pedig 8-án lesz a Stade de France-ban.

REKORDSZÁMÚ HOLLAND INDUL
Rekordszámú, 276 sportoló képviseli Hollandiát Párizsban. Negyvenhét versenyzővel az atlétáké a legnagyobb csapatrész, míg a nemeket tekintve a nőké a vezető szerep: ők 162-en, míg a férfiak 114-en vannak. A legfiatalabb holland induló a 18 éves breaktáncos, India Sardier, a legidősebb pedig az 50 éves díjlovas, Hans Peter Minderhoud. A korábbi holland részvételi csúcsot a 2021-es tokiói olimpia jelentette, ahol az országot 275 sportoló képviselte. Hágai bejelentés szerint Vilmos Sándor király, felesége, Maxima királyné és három lányuk közül Catharina-Amalia hercegnő is jelen lesz a játékok pénteki megnyitóünnepségén, amelyre várhatóan Dick Schoof miniszterelnök is Párizsba utazik.

ORVOSI FELSZERELÉS NÉLKÜL AZ AUSZTRÁL FOCISTÁK
Nem érkezett meg Párizsba az olimpián szereplő ausztrál női labdarúgó-válogatott orvosi felszerelése, és több játékos csomagja is Spanyolországban rekedt. Anna Meares csapatfőnök elmondta, hogy különösen az egészségügyi stáb műszerei, készülékei miatt bosszankodnak. Az ausztrálok csütörtökön Marseille-ben már olimpiai csoportmeccset játszanak a németekkel, ezért aztán igyekeznek mielőbb pótolni a kulcsfontosságú felszereléseket. Nem ez az első, poggyásszal kapcsolatos probléma az ausztráloknál: július első felében a delegáció egyenruháját szállító hajó ütközött egy másik járművel Gibraltár közelében.

KÉT ÉV BÖRTÖN A „MERÉNYLŐNEK”
Gyorsított bírósági eljárással két év börtönbüntetésre ítéltek egy francia férfit, aki akciót tervezett az olimpiai fáklyát vivő staféta ellen. A neonáci szimpatizánsként jellemzett 19 éves fiatal, akit azzal gyanúsítanak, hogy az olimpiai fáklya útját akarta megzavarni, online fenyegetőzött a párizsi ügyészség közlése szerint. Az ítélet indoklásában olyan vádpontok szerepeltek, mint bombakészítési tanácsok közösségi médiában való megosztása, gyűlöletkeltő és halálos fenyegetés, valamint „emberéleteket veszélyeztető, személyes jellegű bejegyzések”. A férfi – akit múlt szerda reggel vettek őrizetbe a kelet-franciaországi Elzász régióban – egy „francia árja” nevű csoportot irányított.

BEVÉTELKIESÉS AZ INTÉZKEDÉSEK MIATT
Párizsi éttermek és sörözők tulajdonosai bevételkiesésre panaszkodnak, tekintettel az olimpiai játékok miatt bevezetett biztonsági intézkedések nyomán elmaradó vendégekre. A vendéglátó- és kereskedelmi szövetségek francia sajtóban idézett közös közleménye szerint a szigorú biztonsági intézkedések katasztrofális hatással vannak vállalkozásaikra. Az olimpiai helyszínként szolgáló központi Trocadéro téren található éttermek és sörözők forgalma például 70 százalékkal csökkent a korlátozások miatt.
Az olimpia kapcsán elrendelt korlátozások negatív gazdasági hatásaihoz még a rossz időjárás, az infláció következtében elmaradó turisták és az is hozzájárul, hogy az üdülni vágyók rendszerint elkerülik Párizst a nyári csúcsidőben. A hatósági közlemények szerint a látogatók biztonsága előnyt élvez, ugyanakkor a vendéglátósok kifogásolják, hogy a korlátozásokról nem kaptak elegendő információt, így felkészülni sem tudtak megfelelően, a keletkezett kellemetlenségekért pedig gyors kárpótlást követelnek.

A 2030-AS HELYSZÍN MÉG VÁRAT MAGÁRA
A NOB türelmet kért a 2030-as téli játékok odaítélésével kapcsolatban. Az ötkarikás testület korábban a francia Alpok pályázatát választotta ki, de a végleges döntést egyelőre bizonytalanság övezi, mivel jelenleg Franciaországnak nincs többségi kormánya, így a NOB az előírt garanciákat nem kapta meg. A 2030-as és a 2034-es téli olimpia hivatalos odaítélésének az ötkarikás testület a héten esedékes 142. teljes ülésén kellene megtörténnie. A francia Alpok után 2034-ben Salt Lake City lenne a házigazda.
A nemzetgyűlés feloszlatása és az új választások ugyanakkor bizonytalan belpolitikai helyzetet teremtettek, így a francia pályázók nem tudták bemutatni a NOB-nak a szükséges garanciákat.

Thomas Bach NOB-elnök pár napja megismételte álláspontját: „garancia nélkül nem lehet feltétel nélküli döntést hozni a játékok odaítéléséről, ezzel minden érdekelt fél tisztában van”. A várakozás szerint a francia pályázatot semmiképpen nem fogja elutasítani a NOB, főleg azután, hogy korábban egyértelműen a francia Alpok jelentkezését támogatta a svájci és a svéd kandidálással szemben. Amennyiben most még nem lehet végső döntést hozni, a NOB akár ősszel, rendkívüli közgyűlésen tarthatja meg a végső szavazást, de az is lehet, hogy a héten valamilyen részleges jóváhagyás születik majd.

 

Nyitókép: Beta/AP