2024. július 24., szerda

A leírt mondatoké a főszerep

Megnyitotta kapuit a belgrádi könyvvásár

Tegnap este Belgrádban, két év kihagyás után, A leírtak visszatérése jelmondattal ünnepélyesen megnyílt a 65. Nemzetközi Könyvvásár, amelynek az idén Románia a tiszteletbeli vendégországa. Ezúttal a rendezvényen, amelyet Dušan Kovačević író nyitott meg, több mint 400 hazai és külföldi közvetlen kiállító, és még ennyi társkiállító mutatkozik be.

Románia, a tiszteletbeli vendégország mellett számos más ország, így Magyarország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Németország, Fehéroroszország, Oroszország, Kína, Svájc, Marokkó, Egyiptom, India és Lengyelország könyvkiadói is várják a könyvek szerelmeseit az elkövetkező napokban, egészen október 30-ig.

Az idei könnyvásáron helyet kapott a kortársirodalom, valamint a tervek szerint hangot adnak az aktuális elméleti és kritikus gondolatoknak, ugyanakkor a látogatók megismerkedhetnek a könyvszerkesztéssel és a könyvek készítésével, de foglalkoznak az aktuális médiának a könyvek iránti viszonyával is. Külön kiállítással adóznak Vasko Popának, Borislav Pekićnek és Jose Saramago portugál írónak, illetve megemlékeznek Ivo Andrić, Vasko Popa, Dušan Radović és Borislav Mihajlović Mihiz születésének évfordulójáról is.

Habár a vásár nulladik napja volt tegnap, már nagyon sokan voltak kíváncsiak a kínálatra, így a szervezők a következő napokban is nagy érdeklődésre számítanak.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Ma nyílik a könyvvásár keretében, Tanult Szerbia, sikeres Szerbia jelmondattal az 51. Oktatási Vásár is. Éppen ezért a hétfőt és a keddet a vásár szervezői a családok látogatásának szentelték, vagyis ez alatt a két nap alatt külön kedvezményre számíthatnak. Hagyományosan a csütörtök az iskolalátogatásoké, amikor számos diák, tanár látogatására számítanak a szervezők.

A belépőjegy 300 dinár, csoportos belépés esetén 200 dinárt kell fizetni. A parkolóhely a belgrádi vásár területén 150 dinárba kerül óránként.