2024. július 20., szombat

Nyílik magyar osztály!

Szó sincs arról, hogy a nagybecskereki általános iskolások Muzslyára kerüljenek – Kölyökklub az ovisok és a kisiskolások részére

Nagybecskereken olyan mendemonda járja, hogy - tekintettel a kevés elsősre – a Sonja Marinković Általános Iskolában hamarosan megszűnik a magyar tannyelvű oktatás, és a magyar gyerekek ezentúl majd a muzslyai iskolába járnak. Ez természetesen nem igaz, tegnap Karl Jenő, a nagybecskereki iskola és Hallai Zoltán, a muzslyai iskola igazgatója is megcáfolta a rémhírt. Tehát négy magyar elsőssel hétfőn Nagybecskereken beindul az önálló magyar első osztály, mint ahogy a többi magyar tagozat is.

-A Tartományi Oktatásügyi Titkárság jóváhagyásával Nagybecskereken beindul a magyar osztály, a hozzánk tartozó szentmihályi elemi iskolában 13 elsős lesz, a lukácsfalvi kihelyezett tagozat osztatlan tagozatába pedig két magyar elsőst írattak be. Az idén is megpróbáltuk felkutatni a leendő magyar elsősöket. Több mint harminc nevet találtunk, de sajnos csak négy magyar elsőst írattak hozzánk. Számukra ingyenes tankönyveket biztosítottunk, az alsósok rendelkezésére pedig napközi áll. Az iskola itt van a város központjában, tudom, hogy problémát jelent utaztatni a gyereket, mert a magyarság a város perifériáján lakik. De erre is van megoldás: a nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület jóvoltából egy mikrobusz szállítja a gyerekeket az iskoláig, a tanítás után hazáig. Nem tudom, mit tehetnénk még, mondja Karl Jenő.

Hétfőn a nagybecskereki iskolában nagy szeretettel várják tanulóikat a tartományi támogatásból felújított épületben.

Nagybecskereken már csak az egykori Messinger polgári iskolában van magyar tannyelvű oktatás. Ugyancsak egyetlen magyar óvodai csoport működik a városban. Kevés a gyerek, a magyarság pedig széttagolva, a város peremrészein él. Sok szülő a legközelebbi szerb tannyelvű iskolába íratja gyerekét. A városban négyezer magyar él, de csak minden negyedik gyerek tanul anyanyelvén. A helyzet elszomorító, de az is nyilvánvaló, hogy az önsajnálat nem javít a helyzeten. Ezért az iskolában szívesen fogadnak minden ötletet, javaslatot, amely a magyar tannyelvű oktatás megmentését szolgálja. Ilyen lehet a Kölyökklub, amelyet a nagybecskereki elemi iskola Sárga Házában szándékoznak megnyitni. A cél pedig az, hogy az iskolába szoktassák a magyar gyerekeket és a szüleiket. Szombat délelőttönként hasznos gyermekprogramokat kínálnak nekik, magyar kulturális hagyományokra építkezve. Lesz itt játék, ének, színészet, képzőművészet, kézműves foglalkozás, sport, film, zene, tánc. A magyar ovisok és a kisiskolások jelentkezését szeptember folyamán várják az 530-420-as telefonszámon, az ossonjam@localnet.co.yu villámpostacímen, de személyesen is lehet érdeklődni a Teplice utca 7. szám alatti iskolaépületben.