2024. július 19., péntek

Olvassunk nyáron is!

Az óbecsei Népkönyvtárban a könnyedebb olvasmányokat keresik

A könyvek egyre fontosabbak napjainkban, amikor a vizuális média kiszorítja az olvasáskultúrát, pedig az olvasás köztudottan fejleszti az íráskészséget, gazdagítja a fantáziát, fejleszti a memóriát, bővíti a szókincset, csökkenti a stresszt, szélesíti a világlátást, növeli a tudásanyagot, fejlődik a koncentrált, mély olvasás és ezáltal a kritikai érzék, továbbá növeli a koncentrációs képességet. Ráadásul szinte ingyen szórakoztat. Való igaz, hogy a technikai változások az olvasási szokásokat is átalakították, mindenki előtt ismeretes azonban, hogy a képernyő, mobiltelefon, e-könyv olvasása kevésbé hatékony, mint a valódi könyv használata.

Nyáron mindenki elsősorban kikapcsolódásra, pihenésre vágyik, így a többség szívesebben választ könnyedebb olvasmányokat. Az óbecsei Népkönyvár olvasói ilyenkor is előszeretettel kölcsönöznek könyveket.

– Intézményünkben a nyár folyamán is ugyanúgy, mint egész évben, arra törekszünk, hogy a polcokra olyan irodalmi alkotások kerüljenek, illetve hogy a könyvállományunk úgy bővüljön, hogy az az olvasóink igényeit kielégítse. A rendelések alkalmával mindig figyelembe vesszük az olvasók kívánságait. Tapaszalatból már tudjuk, hogy egy-egy évszakban mely műfajok a keresettebbek. Nyilván az évek folyamán kicsit az igények is megváltoztak. A nyár a pihenés, a szórakozás és a feltöltődés ideje. A kánikula negatívan hat a koncentrációs képességeinkre, ezért nem meglepő, hogy olvasóink szívesebben választanak könnyedebb olvasmányokat a strandra, utazásokra. A fiatalabb korosztálynál a fantasy, a kaland- és a képregények a legnépszerűbbek, az idősebb korosztály tagjai pedig leginkább a szórakoztató irodalom polcain sorakozó könyvek közül válogatnak, azon belül pedig a romantikus és az igaz történeteken alapuló regények, valamint a krimik a legkedveltebb műfajok. A kölcsönzésnél megértőek vagyunk, hiszen sokan a nyári szabadságok ideje alatt elutaznak, és könyveket visznek magukkal, aminek mi természetesen nagyon örülünk. Olvasóink közül nagyon sokan évek óta rendszeresen járnak hozzánk. Az olvasás népszerűsége nem csökkent, ez pedig nagyon pozitív visszajelzés – fogalmazott Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár felnőtt osztályának munkatársa. Hozzátette, hogy ő maga is, amikor csak teheti, szívesen vesz könyvet a kezébe.

– Az ízlésünk nyilván eltérő, nem vagyunk egyformák, és ez nem is baj. Minden irodalmi alkotásnak, szerzőnek és témának megvan a saját varázsa, a mondanivalója, az üzenete, amiből aztán tudunk táplálkozni, tanulságot levonni, tudunk azonosulni egy-egy karakterrel, és esetleg tudjuk követni a példáját. Jómagam Pap Éva szegedi írónő Mielőtt újrakezdeném című regényét olvastam legutóbb. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az ilyen témájú könyveket – tette hozzá Fenyvesi Szilvia.

Magyar Réka könyvtári alkalmazott is szívesen olvas szabadidejében. Mint mondja, nála nem évszakfüggő a műfaj.

– A strandon is szépirodalmat olvasok. Alapos háttérmunkával választom ki a regényeket és novellákat. Legutóbb mégis egy fantasy könyv ejtett rabul. Toshikazu Kawaguchi Mielőtt a kávé kihűl című regényének fő kérdése, hogy van-e értelme visszamenni a múltba vagy elrepülni a jövőbe, tudván azt, hogy az a jelenre egyáltalán nincs kihatással, mert azt az időutazás által nem tudjuk megváltoztatni. Nem is ez a cél, hanem bizonyos kérdések, fel nem tárt ügyek, belső vívódások tisztázása, melyek megnyugvást hoznak a szereplők életébe. Lélekutazások ezek, hiszen a helyváltoztatás nem lehetséges. A múltban zajló események reményt jelenthetnek egy boldogabb jövőre, erősíthetik két ember között az őszinte szerelmet, helyrehozhatnak családi kapcsolatokat, a jövőből visszatekintve pedig igazolhatnak egy nehéz döntést. Szívbemarkoló sorsok tárulnak fel előttünk egy kicsit visszafogott módon. Másik nagy kedvenc regényem Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája. Van benne filozófia, manga, japán (úgy tűnik, nagyon vonzó számomra a távol-keleti kultúra), az érzelem és értelem éppen megfelelő keveréke, egyensúlya. Barbery mondatai lehengerlőek. Több oldalt behajtottam. Igen, tisztában vagyok vele, hogy sokan a szamárfülezés, jegyzetelés hallatán felvonják szemöldöküket. Én a könyvhasználók táborát erősítem, hogy majd újraolvassam a részeket, gyönyörködve a mondatok szépségében. A főszereplők, Renée és Paloma a két ellentétes társadalmi réteg képviselői, mindketten rejtőzködnek. Renée a tipikus otthonkás-papucsos, macskatulajdonos házmesternő álarca, Paloma a kevésbé okos diákok viselkedésnormái mögé rejti intelligenciáját. A könyv gyönyörű példázat arra, hogy a legnagyobb bűn a felszínesség, hiszen az emberek elhiszik a színjátékot, azt látják, amit látni akarnak, és eszükbe sem jut, hogy az ember talán több annál a személynél, aki időnként meglocsolja a folyosón lévő virágokat. A házba költöző Ozu Kakuro azonban átlát a szitán, és kicsalogatja szereplőinket a fényre – mesélte a könyvtáros.

Magyar Réka elmondta, örömükre szolgál, hogy az olvasók a nyári hőségben is ellátogatnak a könyvtárba, és újabb könyveket kölcsönöznek ki. Hozzátette: a gyermekosztály látogatottságán sajnos észrevehető, hogy nyári szünidő van.

– Nincsenek kötelező olvasmányok, ezért túlnyomórészt csak azok a gyerekek kölcsönöznek, akiknek szülei is olvasnak, és így egy közös program a könyvtárlátogatás. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy olvasó embereket csakis példamutatással tudunk nevelni – magyarázta a könyvtáros.

Az óbecsei Népkönyvtárban a nyár folyamán megváltozott munkaidőben várják az olvasókat: hétfőnként déltől 19 óráig, keddtől péntekig pedig 7:30-tól 14 óráig.

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele