2024. július 16., kedd

Ne környezetnyelvként, hanem idegen nyelvként!

A zentai tapasztalatok szerint eredményesebb a szerb nyelv tanítása az új módszerrel

A szakemberek már régóta mondogatják, hogy nem megfelelő a szerb nyelv oktatása, hiszen a magyar gyerekek nem sajátítják el olyan színvonalon, hogy érvényesülni tudjanak továbbtanuláskor vagy munkába-álláskor. Ezért az általános iskolákban differenciált tanterv szerint kellene tanítani a szerbet. A változás lényege, hogy a szerb nyelvet a jövőben idegen nyelvként tanulnák a diákok. Zentán négy évvel ezelőtt kísérleti oktatási módszerrel kezdték el tanítani az elsősöket. A tapasztalatokról, a módszer eredményéről Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola főigazgatója mondta el véleményét.

* Mióta tanítanak az új módszerrel?

– A Mikes Melánia által kidolgozott módszert négy évvel ezelőtt kísérleti osztályokban kezdtük alkalmazni. Nagyon sikeresnek bizonyult ez a tanítási módszer, hiszen a fölmérések azt mutatják, hogy a gyerekeknek sokkal nagyobb az alaptudásuk, és sokkal bátrabban, nyitottabban vesznek részt az órákon. Az első és második osztályban nem használnak tankönyveket. Képeket készítenek, amelyekről beszélgetnek az órán, élethelyzeteket elevenítenek meg és sokat játszanak. Az első két osztályra már elkészült a tanítói segédkönyv, amely alapján lépésről lépésre megtervezheti a pedagógus, hogy hogyan kell az órát előkészíteni és levezetni. A harmadik osztályban tankönyvből tanulnak a gyerekek, de nem veszik át a teljes anyagmennyiséget, csak körülbelül egyharmadát. Most kell majd elkészíteni a harmadik osztály számára egy olyan tananyag-csoportosítást, amely megfelel a tanulók életkorának és tudásszintjének.

* A negyedik osztályban most kezdenek ezzel az új módszerrel tanítani.

– Erről még nem is tudok nyilatkozni. Folytatjuk az előző évek tapasztalatán alapuló programot. Első és második osztályban minden nap húsz percet tanulnak szerbül. Általában a testneveléssel kombinálják a tanítók a szerbórát. Harmadik osztályban heti három, esetleg négy szerbórájuk van a gyerekeknek. Itt is az a lényeg, hogy valahogy beépüljön a mindennapi tevékenységükbe.

* Ezek az eredmények elegendőek ahhoz, hogy a fölső tagozatokon is az új módszer szerint oktassák a szerbet?

– Bízom abban, hogy lesznek vállalkozó szellemű pedagógusaink. Az ötödik osztály részére megjelent az új tankönyvcsomag, de még nem tudom, mennyire különbözik az előző évek tananyagától. Itt is arra lenne szükség, hogy ugyanúgy, mint ahogy az idegen nyelvet tanulják a diákok, fokozatosan építsenek az alapokra, és hogy a tananyag közelebb álljon a mindennapi életszituációkhoz. Hiszen folyamatosan környezetnyelvről beszélünk, de a mi gyerekeinknek szinte anyanyelvi szinten kellett tudniuk szerbül, hogy ezt az úgynevezett környezetnyelvet elsajátítsák, illetve hogy a tankönyv elvárásának és a hivatalos programnak megfeleljenek.

* A pedagógusok részéről milyen visszajelzést kapott? Szívesen vettek részt a kísérletezésben?

– A törvény szerint, akinek van szerb módszertani vizsgája, taníthatja a szerb nyelvet. És bár külön felkészülést igényelt a részükről, örömmel vállalták. Minden első osztályos tanító részt vesz egy továbbképzésen, amelyet a Vajdasági Pedagógiai Intézet szervez. Itt egyrészt meghallgatják mások tapasztalatát, másrészt pedig feldolgoznak egy-egy órát, és így gyakorlati jártasságot szereznek. Remélem, hogy a fölső osztályokban dolgozó tanárok között is lesznek, akik vállalkoznak a továbbképzésre.

* A szülők hogy fogadták az új módszert?

– Nagyon pozitív a hozzáállásuk. A szülők dicsérik és támogatják a programot. Az első időszakban elhangzottak olyan kérdések, hogy hol van a segédkönyv, amiből bemagoltatják a gyerekekkel a szavakat és a mondatokat. De hamar elfogadták, hogy itt nincs ilyen, hogy ennek a nyelvtanulásnak nem a magolás a lényege. Támogatják a módszert.