2024. július 18., csütörtök

Túljelentkezés az óvodákban

Kényszermegoldáshoz folyamodtak Szabadkán is

Az idei tanévben a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménybe százhatvan kisgyerekkel többet írattak be a szülők, mint amennyit az óvodák és bölcsődék képesek befogadni. Átmeneti megoldásként a város több pontján ideiglenes óvodákat alakítottak ki, ahol a gyerekekkel az év folyamán foglalkozni tudnak.

Látszólag semmiben sem szenvednek hiányt

Néhány csoportnak a Naša radost meglévő épületeiben sikerült helyet találni, melyeket eddig különféle civil szervezetek használtak. Így a Belgrádi úton a Rókusi templommal szemben lévő épületben, a Žarko Zrenjanin utcában, és a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épületében tudtak helyet biztosítani az óvodásoknak.

Slobodan Čamprag, a város oktatási tanácsosa elmondta, hogy ez az elhelyezés csak ebben a szezonban lesz érvényben, és azon dolgoznak, hogy már a következő évben tartós megoldást találjanak.

– Nincs szükség új óvodák létrehozására, ellenben a már meglévő óvodákat ki kell bővítenünk, és akkor nem ütközünk problémába. Tervben van a Frangepán utcában lévő óvoda és a Prágai utcában lévő Csikós Béla óvoda kibővítése, amit úgy oldunk meg, hogy a mellette lévő

épületeket megvásároljuk és hozzákapcsoljuk a meglévő óvodához. Palics is olyan része Szabadkának, ahol mielőbbi megoldást kell találnunk. Itt már szükség lenne egy új épület kialakítására, amihez a Vajdasági Nagyberuházási Alap segítségét fogjuk kérni. Terveink szerint még az év vége előtt sikerül kijelölni az új óvoda helyét, elkészíteni a terveket és megindítani a projektumot. Ugyanitt kell a sándori és kéri helyi közösségeket kiemelni, ahol az előző évekhez viszonyítva úgyszintén több a gyerek, mi pedig felkészületlenek vagyunk a befogadásunkra.

Mielőtt átadták volna használatra az ideiglenesen létrehozott óvodákat, a helyiségeket rendbe hozták és a megfelelő felszerelést, berendezést is biztosították, így a gyerekek semmiben sem szenvednek hiányt az év folyamán. Az idei évre sikerült átmeneti megoldást találniuk, de várhatóan jövő szeptemberre már rendeződik a helyzet.