2024. július 16., kedd

Ezt az ereklyét

Kétnapos olvasási konferencia Zentán

November 7-én (péntek) délelőtt 11 órai kezdettel a zentai Városháza dísztermében Ezt az ereklyét címmel kétnapos Kárpát-medencei olvasási konferencia kezdődik, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe és a Reneszánsz év – 2008. jegyében a Magyar Nemzeti Tanács, a tízéves Kapocs Könyvtári Csoport és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervez.

A tanácskozás az anyanyelvű írott kultúra és a olvasás sok szempontú megközelítését tűzte ki célul, mondta Hajnal Jenő, az Intézet igazgatója:

– A Magyar Tudomány Ünnepe a Magyar Tudományos Akadémia által meghirdetett rendezvénysorozat. Mi is arra törekszünk, hogy népszerűsítsük a tudományt. Elsősorban a fiatalokat szeretnénk bevonni, hiszen fontos lenne, hogy életcéljuknak tekintsék a továbbtanulást, és hogy fölkeltsük bennük a vágyat a kutatások iránt. A mai kényelmes világban úgy érezzük, minden házhoz jön a média révén, és elfeledkezünk arról, hogy a jövő számára kellenek azok az élharcosok, avantgárd gondolkodók, akik képesek lesznek továbbvinni ennek a társadalomnak a fejlődését. Ezért igyekszünk megnyerni a fiatalokat. A konferencia célja tehát, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, hogyan nőnek, nőhetnek bele gyermekeink írott kultúránkba. Melyek a tudás, az információ átadásának leghatékonyabb és legcélszerűbb módozatai? Ezek a kérdések nem csupán a délvidéki magyarság, hanem minden kultúra és civilizáció működésének, egyáltalán fennmaradásának alapvető problémái. Hiszen radikálisan megváltozott társadalmi körülmények között élünk, amelyben mind nyilvánvalóbb, hogy szülőnek, iskolának és társadalomnak is változnia kell, ha meg szeretné akadályozni az amerikanizálódási tendenciákat, a funkcionális analfabetizmus további terjedését, a felnövekvő nemzedékek gyökértelenné válását. Ez a veszély a kisebbségben élő közösségek fiataljaira még inkább leselkedik.

Az előadások és beszélgetések után pénteken este 6 órakor a Zentai Alkotóházban bemutatják a tavalyi tudományos konferencia anyagát tartalmazó Bennünk élő emlékezet című könyvet. Végül 8-án, szombaton délvidéki kirándulással zárul a rendezvény.

A Művelődési Intézet és az Akadémia Kisebbségkutató Intézete már a jövő évi programokat is tervezi. 2009-ben kiállítás keretében mutatnák be a tudományos konferencia anyagát, hogy mindaz, amiről beszélgetnek, látható valóság legyen a fiatal kutatók előtt.

**** A konferencia felkért előadói: Badis Róbert szociológus, a zentai Identitás Kisebbségkutató Műhely elnöke; Bartos Éva olvasáskutató, a budapesti Könyvtári Intézet igazgatója; Boldizsár Ildikó budapesti mesekutató, meseterapeuta; Csáky S. Piroska bibliográfus, ny. újvidéki egyetemi tanár; Gereben Ferenc olvasásszociológus, a piliscsabai PPKE Szociológiai Intézetének docense; Gyetvainé Szorcsik Angéla olvasótábor-vezető, salgótarjáni módszertani könyvtáros; Haraszti Pálné könyvtáros, az Országgyűlési Könyvtár Képviselői Kutatószolgálatának vezetője; Hódi Éva könyvtáros, magyartanár, az adai Szarvas Gábor Könyvtár vezetője; Ispánovics Csapó Julianna bibliográfus, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszékének asszisztense; Kálóczy Katalin könyvtárkutató, az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezető tanácsosa; Náray Éva újságíró, a topolyai Népkönyvtár igazgatója; Nemes Erzsébet tudományos főmunkatárs, a budapesti KSH Könyvtár főigazgatója; Végh László könyvtáros, a somorjai Bibliotheca Hungarica vezetője; Vörös Anna könyvtáros, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár gyermekosztályának vezetője; valamint az erdélyi, a kárpátaljai, a felvidéki, a burgenlandi, a muravidéki, a drávaszögi és a délvidéki könyvtárak és dokumentációs központok képviselői.