2024. július 19., péntek

Sulifeszt kilencedszer

Holnap elődöntő Hajdújáráson

November 21-én és 27-én, a hajdújárási-noszai és a kanizsai elődöntőkkel megkezdődik az idei, sorrendben kilencedik Vajdasági Suliszínház Fesztivál.

A hajdújárási Művelődési Házban holnap, pénteken 16 órakor kezdődik az első elődöntő, a kispiaci drámai csoport fellépésével, amely Takács Erzsébet: Kata és a hét törpe című előadást mutatja be. Utánuk, 16.20-kor lép színre a noszai Hinga ME Éjjeli Pávaszem színjátszó csoportja, a Senki sem figyelrám című színművel, amely a gyerekek ötlete alapján készült, szövegét, pedig Brestyánszki Boros Rozália írta. Az első elődöntő utolsó fellépője a Hinga ME Kisszínjátszó csoportja lesz, amely a Tréfás kúdús című népmesével mutatkozik be. A műsor szerint 17.40-től kerekasztal-beszélgetést tartanak a gyermekszínjátszók felkészítőivel.

November 27-én, a magyarkanizsai Művelődési Házban 15 órakor kezdődik a második elődöntő, amelyet a nagybecskereki Petőfi Sándor ME Suliszínpada nyit meg a Még egyszer újból című műhelymunkával. Utánuk, 15.20-tól a kanizsai Ozoray Árpád MME kis színészei a Gyermekkacaj című válogatással lépnek színre. Az elődöntő harmadik előadása pedig a magyarkanizsai községi kisszínjátszó fesztivál győztes színdarabja lesz.

A Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület szervezésében évente négy-ötszáz gyerek vesz részt ezen a megmozduláson, és a rendezvényen minden évben van néhány kimagasló teljesítmény. A fesztiválnak köszönve, kialakultak bizonyos központok, melyekben egész éven keresztül foglalkoznak a kis színészekkel (Noszán, Nagybecskereken, Kispiacon, Muzslyán, Hetényben, Csonoplyán, Nemesmiliticsen, Ürményházán, Kisoroszon, és másutt is). Ugyanakkor a fesztivál kísérőrendezvényeként, magyarországi előadók részvételével, továbbképzéseket szerveznek a gyermekszínjátszókkal foglalkozók számára, ami hozzájárul a minőség folyamatos javulásához. A fesztivál legjobb előadása pedig Magyarországon részt vesz a Weöres Sándor nevét viselő Országos Gyermekszínjátszó Találkozó gálaműsorán.