2024. július 16., kedd

Ilyen az élet

Az erdélyi Tamási Áron Színház vendégszerepelt Budapesten – Decemberben a szabadkai Népszínház társulatát várják

November végén két előadását mutatta be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek sorozat keretében. Tamási Áron Énekes madár című színjátéka alapján készült A csoda a Bárka Színházban, Csehov Sirály a a Thália Színházban volt látható.

A csoda című előadás a Tamási Áron Színház egyik korábbi, legnagyobb szakmai és közönségsikert arató produkciója volt. A Tamási Áron nevét viselő színház fennállásának 60. évfordulója alkalmából új szereposztásban mutatta be az előadás felújított változatát. Másik darabjuk ugyancsak sikeres rendezés, ami nagy érdeklődést váltott ki úgy a szakma, mint a nézők körében.

– A Sirály egyszerre költészet és az élet pontos ábrázolása. Nincsenek benne fordulatos kalandok, különleges események. Emberekről szól a darab, akiket ahogy egyre közelebbről látunk egyre többet árulnak el magukról. Vidám és gyötrődő, életük értelmét kereső emberek, mondja Darvay Nagy Adrienne színháztörténész az említett előadásokról.

Vagy ahogy Csehov fogalmazott: „Az életben az emberek nem lövik agyon és nem akasztják fel magukat minden pillanatban, nem lesznek szerelmesek és nem mondanak örökké bölcseket. Idejük nagy részét evéssel, ivással, nők vagy férfiak utáni hajkurászással és ostoba fecsegéssel töltik. Ezért ezt kell bemutatni a színpadon. Olyan darabot kell írni, melyben az emberek nem azért jönnek, mennek, ebédelnek, időjárásról beszélgetnek vagy kártyáznak, mert a szerző úgy akarja, hanem mert ilyen az élet. A színpadi életnek is ilyennek kell lennie."

A Határon túli magyar színházi estek sorozat december 1-jén a Komáromi Jókai Színház Charlotte Keatley Anyám azt mondta, hogy ne! című darabjával a Budapest Bábszínházban, december 2-án Gárdonyi Géza A bor című falusi történetével folytatódik a Thália Színházban.

Ugyancsak december elején kerül sor a szabadkai Népszínház vendégjátékára is. A szervezők elképzelése szerint minden színházi félévben lehetőséget adnak egy-egy határon túli színháznak, hogy az év bemutatóiból keresztmetszetet mutassanak be a budapesti közönségnek. Idén erre a Népszínház társulatának lesz módja. Három előadással szerepelnek december 3-tól 5-ig, amellyel tulajdonképpen zárul az Égtájak Iroda őszi színházi idénye.

A színházi rendezvényekhez kapcsolódik egy tartalmas és igényes kivitelű monográfia bemutatója is, amelyben a szervezők a színházi estek elmúlt tíz esztendejét összegezik. Ennek a bemutatója december 17-én délelőtt 11 órakor lesz Budapesten a Fészek Művészklubban.

***

December 3-án este 7 órakor a Thália Színházban játsszák a Vízkereszt, vagy bánom is én című darabot. December 4-én este 7 órai kezdettel ugyancsak a Tháliában mutatják be a Népszínház legújabb előadását, az Equust. December 5-én a Nemzeti Színházban kerül sor a Szomorú vasárnap című darab bemutatójára, amelyet délután 4 órakor és este fél 8-kor játszanak.