2024. július 16., kedd

Térzene Antológia

Szombaton a Zentai Alkotóházban irodalmi matinét tartott a Térzene Irodalmi és Művészeti Társaság.

. A közel ötven tagot számláló társaságból csaknem húszan jelentek meg a fölolvasó-délelőttön. Verebes Ernő tavaly megjelent Árnyak a tetőtérben c. kötetéből, Szögi Csaba készülőfélben levő regényéből adott ízelítőt, Vicei Károly legújabb anekdotagyűjteményének egyik újabb darabját, Beszédes István még meg nem jelent tárcáját olvasta föl. Törköly István hosszú vadászmúltjának emlékeit osztotta meg a jelenlevőkkel, Rácz Szabó László pedig a magyarságismeret egyik legújabb kötetéről tartott ismertetőt az Élő Antológia részvevőinek.

A rendezvény keretében került sor a Társaság rendes évi közgyűlésére. Vicei Károly elnök kegyeleti csöndre kérte a tagokat, ezzel emlékezve meg az idén elhunyt tagokról: Beder Istvánról és Vajda Gáborról. Elmondta még, hogy akkor van értelme írócsoportot létrehozni, ha az pontosan körvonalazott érdekeket képvisel, és afféle szakszervezetként is működhet, például a rendre elmaradó szerzői tiszteletdíjak behajtásában.

A közgyűlés arról is döntött, hogy az elhunyt Vajda Gábor társelnök helyét a jövőben Tari István tölti be. A Magyar Írószövetség valamennyi Térzenés tagja aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében mielőtt meg kell alakítani a Magyar Írószövetség Délvidéki Írócsoportját.