2024. július 16., kedd

Áldozni kell a könyvre!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvkiadásáról Hajnal Jenő igazgató nyilatkozott
A legújabb kiadvány

Az Intézet feladatának tekinti a tudományos munkák megjelentetése mellett a helyi szépirodalmi kötetek kiadását is. A pályázati támogatások el-elmaradozása érinti-e a kiadói tevékenységüket?

– Szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint azok a kiadók, amelyek kizárólag pályázati támogatásra támaszkodnak, hiszen nekünk alaptevékenységünk és feladatunk is a könyvek megjelentetése.

Tevékenységünk éppen ezekben a napokban kezd a megfelelő mederbe terelődni, tehát a jövő évtől a könyvkiadás is része lesz a programunknak. Számunkra ezért a pályázati támogatások az igényesebb kivitelezésű kötetek megjelenését biztosíthatják. Egyértelmű azonban, hogy az a támogatási rendszer, amely a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma révén kialakult, nagyon hiányzik. Érdemes lenne az egész Kárpát-medencére vonatkozóan évente egyszer megjelentetni egy pályázatot. Egy-egy régióban szakkuratóriumok véleményezhetnék a pályamunkákat, és fontos lenne, hogy a kéziratokat is átnézzék, hiszen ebben a pillanatban erre nincs módjuk a kurátoroknak. Kizárólag a kiadók hitelességére támaszkodhatnak. A jövőre nézve elkerülhetetlennek tarom ezeknek a kérdéseknek a megoldását. Elsősorban azoknak a kiadóknak volna erre szükségük, amelyek csak könyvkiadásból tartják fenn magukat. A tartományi és a köztársasági pályázatokon ugyancsak egy-két címmel pályázhatnak a kiadók résztámogatásra. A könyvkiadás sorsa csak akkor tekinthető megoldottnak, ha sikerülne kialakítani a kiadók közötti együttgondolkodást és kapcsolatrendszert.

* Ma már bárki megjelentethet könyvet, ha van pénze. Hogy hat ez a minőségre?

– Nálunk már elindult az a folyamat, ami a minőségre irányítja a figyelmet. Meg is csappant a kiadók száma. A támogatási rendszerben is elsősorban azoknak a szerzőknek és kiadóknak van esélyük, akik erre is odafigyelnek. Éppen az lenne a lényeges, hogy a lapok tapintása, a papír illata kedvet csináljon az olvasónak, hogy kezébe vegye a könyvet. Ma a könyvnek azt a formáját kell hozni, ami a tizenkilencedik-huszadik században kialakult. Nem értek egyet azokkal, akik csak a tartalomra ügyelnek. A küllem is nagyon fontos. Éppen ezért áldozni kell a könyvre!

* Kevesebbet beszélünk az elektronikus kiadványokról, pedig ma már sokan ezt a formát választják.

– Különösen a régebbi kiadványok újramegjelentetésekor érdemes digitalizált változaton gondolkodni, hiszen akár a világhálóra is fölkerülhet abban a formában, és könnyebben eljut bárkihez.

* Eljut az olvasóhoz a könyv?

– Nagyon nehezen. A Forum könyvesbolt hálózata széthullott, de azt gondolom, hogy fel tudná újra vállalni ezt a feladatot. Nem hiszem, hogy a hazai kiadványok terjesztése bármilyen akadályt jelentene a Forumnak. Jóval súlyosabb kérdés, hogy hogyan jutnak el ezek a könyvek Magyarországra, illetve a Kárpát-medence többi olvasójához. Természetesen a könyvbehozatal is ide kapcsolódó kérdés. Egyelőre az internetes könyvárusításban látom az esélyt, valamint a vállalkozók gazdasági támogatása jelentene még előrelépést ezen a téren.