2024. július 19., péntek

B. Szabó György- és Petőfi-díj

Nagybecskereken az emléknapon kihirdették a képzőművészeti és irodalmi pályázat eredményeit

A nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesületben megtartották a XIX. B. Szabó György Emléknapokat. A kétnapos rendezvény keretében szerdán Újvidéken, megkoszorúzták az 1920-ban született és 1963-ban elhunyt festő, grafikus, pedagógus, irodalomtörténész, kritikus, műfordító sírját, Nagybecskereken pedig elhelyezték a kegyelet virágait a Petőfi ME udvarában lévő B. Szabó György-emléktáblára.

Az egyesület nagytermében megnyitották Berkeszel Gabriella, Berkeszel Ildikó és Milijana Tadin képzőművészeti alkotásainak tárlatát.

Csütörtökön este a népszínházban megtartott ünnepségen közzétették a képzőművészeti és az irodalmi pályázat eredményeit és átadták a B. Szabó György- és a Petőfi-díjat. A műsorban felléptek az egyesület szavalói, énekesei, színészei és táncosai, vendégként pedig bemutatkoztak a muzslyai citerások.

Mint ahogy Tóth Glemba Klára magiszter, a B. Szabó György Emlékbizottság elnöke kihangsúlyozta a rendezvénynek nagy visszhangja volt nem csak Nagybecskereken, hanem a közép-bánáti magyarlakta településeken. A képzőművészeti pályázatra 80 munka érkezett az irodalmira pedig 37 fogalmazást küldtek a magyarcsernyei, a tóbai, a szentmihályi, a nagybecskereki, az ittebéi, az erzsébetlaki és a muzslyai általános iskolások. A rajzpályázaton részvevők közül elismerésben részesült Tumó Eleonóra,Ördög Enikő, BabinszkiLeontina, Vlaszta Hanjik, Jenei Angéla és LódiDániel. Az irodalmi pályázaton pedig BukaBoglárka, Tóth Edvin, Bokor Bernadetta, SzekulaVeronika, Váci Nándor és Jovanović Dávid fogalmazását díjazta a zsűri.

Az est keretében Fejes Barbarának, az egyesület táncosának és énekesének átadták az idei B. Szabó- díjat, míg a Petőfi-díjat Petrović Éva óvónő kapta, aki az elmúlt évek során a Játszóházzal öregbítette az egyesület hírnevét.