2024. július 24., szerda

Magyar animációs filmé a nagydíj Belgrádban

Magyarországi alkotás nyerte el a november 1–5. között Belgrádban megrendezett Animanima Animációs Filmfesztivál nagydíját.

A rangos elismerést és az ezzel járó 800 eurós összeget Baranyi Dánielnek, a Vacsora című animációs alkotás rendezőjének ítélte oda a fesztivál zsűrije, amelynek tagjai azzal indokolták döntésüket, hogy Baranyi animációja egyedülálló, innovatív és groteszk vizuális kivitelezésével, dinamikus animációival és ellenálhatatlan és átható zenéjével nyűgözte le őket. A dramaturgia folyamatosan fejlődő ritmusa és intenzitása az elnyomott érzelmek tömkelegét fedezi fel egy diszfunkcionális családban. Baranyi filmje a zsűri szerint szürreálisan, ironikusan, nyugtalanító és maró módon beszél erről az univerzális témáról.

A zsűri különdíját és a velejáró 500 eurós összeget Joao Gonzales, portugál rendező Jégkereskedők (Ice Merchants) című animációja érdemelte ki, amelynek főhősei egy apa és a fia, akik a jeges szakadék szélén álló házukból naponta leugranak a mélyben lévő faluba, hogy jeget adjanak el az ott élő embereknek.

A fesztivál közönségdíjasa Priit Tender, észt rendező Kutya-lakás (Dog-apartment) című alkotása lett, amelynek főhősét, a balett-táncos Szergejt a balsors egy külvárosi kolhozba deportálta, ahol naponta meg kell küzdenie a hétköznapok egyhangúságával, a háziállatokkal és az alkoholizmusával.