2024. július 18., csütörtök

Káosz a Pupinban

A tartományi oktatásügyi titkár szerint legfeljebb a jövő héten várható kísérlet a helyzet békés rendezésére Vajdaság legnagyobb középiskolájában

A téli szünidőre való tekintettel nagyon jó lenne, ha mielőbb rendeződne a helyzet az újvidéki Mihailo Pupin Villamossági Középiskolában, ahol december elején még úgy látszott, végre rendeződik a több mint egy éve húzódó válság, a hónap végén azonban a tartományi döntést megsemmisítve a köztársasági oktatásügyi miniszter teljes mértékben összekuszálta a szálakat.

A téli szünidőre való tekintettel nagyon jó lenne, ha mielőbb rendeződne a helyzet az újvidéki Mihailo Pupin Villamossági Középiskolában, ahol december elején még úgy látszott, végre rendeződik a több mint egy éve húzódó válság, a hónap végén azonban a tartományi döntést megsemmisítve a köztársasági oktatásügyi miniszter teljes mértékben összekuszálta a szálakat. Az új esztendő tehát teljes káoszban köszöntött a tartomány legnagyobb középiskolájára, ahol csaknem 2000 diák tanul, közöttük évfolyamonként egy-egy magyar tagozat. A viszály az igazgatóválasztással kezdődött, ugyanis a radikális vezetésű város a pártnak megfelelő iskolaszéki tagokat és igazgatót helyezett az intézmény élére. A kollektíva, s azon belül is a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének (VTDSZ) tagsága élesen tiltakozott a döntés ellen, több ízben sztrájkolt, mígnem 2007. november 28-án a tartományi oktatásügyi titkárság a helyzet mielőbbi normalizálása végett leváltotta az egész iskolaszéket, Vesna Prugić-Mileusnić igazgatónőt, és új, megbízott igazgatót nevezett ki a helyére Milan Vukobrat személyében. Ezt a végzést semmisítette meg Zoran Lončar oktatásügyi miniszter december végi intézkedésével, aminek az a furcsasága, hogy nem hivatalos csatornákon érkezett, hanem az érintett Vesna Prugić-Mileusnić maga vitte az iskolába rendőrökkel, felügyelőkkel „felfegyverkezve”, hogy visszafoglalhassa elvesztett helyét. Csakhogy a VTDSZ, melynek 49 tagja van a kollektívában és az élén álló Nevenka Radulović mindent megtett ennek elhárítására, mivel szerintük a miniszternek nincs joga Vajdaságban iskolaigazgatókat kinevezni, sőt ezt nem is tette meg, csupán a tartományi döntést semmisítette meg.

- Belgrádból személyesen hoztam el a miniszter végzését, amit a felügyelőség és az én fellebbezésem nyomán hozott meg, mert bebizonyosodott, hogy hamisak azok a vádak, melyek alapján a tartományi oktatásügyi titkár leváltott, és velem együtt az iskolaszéket is. Ezért nem értem, hogy Milan Vukobrat és a VTDSZ tagjai miért nem teszik lehetővé a tisztségem újbóli elfoglalását - mondta Vesna Prugić-Mileusnić, aki még a múlt héten behatolt az iskola igazgatói irodájába, viszont nem „találta” az intézmény pecsétjét. Tegnap sem volt néptelen az iskola, csak az érintettek voltak utolérhetetlenek.

Már csak ezért is nehéz megmondani, hogy mi várhat az iskolára és diákjaira, ha visszatérnek a téli pihenőről. Dr. Jeges Zoltán, a tartományi oktatásügyi titkárság titkára szerint az illetékességet Belgrád magához vette, legfeljebb a jövő héten várható kísérlet a helyzet békés rendezésére, az állapotok normalizálására. Ebből azonban szerinte nem maradhat ki a község sem.

A második félévig rendeződik a helyzet?

Fotó: Ótos András