2024. július 18., csütörtök

Masterekre várva

A karok döntik el a jövendőbeli egyetemi diplomák sorsát

A tavalyi év kétségkívül legnagyobb vitáját az oktatásügyben a mester- vagy masterdiploma kérdése váltotta ki, mely időnként az egyetemi hallgatók tiltakozását is előhívta. Igaz, senki sem hihette, hogy az új felsőoktatási rendszer alkalmazása zökkenőmentes lesz, viszont a különféle értelmezések, magyarázatok annyi kételyt ébresztettek, hogy már-már üggyé fajult a régi diploma-új diploma című fejezet, melyre már csak a parlament tud véglegesen pontot tenni.

A tavalyi év kétségkívül legnagyobb vitáját az oktatásügyben a mester- vagy masterdiploma kérdése váltotta ki, mely időnként az egyetemi hallgatók tiltakozását is előhívta. Igaz, senki sem hihette, hogy az új felsőoktatási rendszer alkalmazása zökkenőmentes lesz, viszont a különféle értelmezések, magyarázatok annyi kételyt ébresztettek, hogy már-már üggyé fajult a régi diploma-új diploma című fejezet, melyre már csak a parlament tud véglegesen pontot tenni.

A Szerbiai Egyetemek Konferenciájának Közgyűlése (KONUS) - mely magába foglalja az állami- és a magánegyetemeket is -, a parlament november 4-én elfogadott határozatát szem előtt tartva karácsony előtt közleményben adta közre a hét pontba foglalt végleges állásfoglalását. Eszerint a régi oktatási rendszerben szerzett egyetemi oklevél, azaz a VII/1-es végzettségűek automatikusan nem kaphatnak új, masterdiplomát. A régi oklevél „felváltása” masterre csak megfelelő feltételek mellett történhet meg, ami függ a stúdiumok időtartamától, a stúdiumprogramok tartalmának és céljainak összehangoltságától, a diplomamunka meglététől és terjedelmétől. Amennyiben a régi rendszerben kiadott diploma tulajdonosa kérvényezi a masterdiploma kiadását, a megfelelő kar az adott kritériumokat alkalmazva pozitív, de negatív választ is adhat a kérelmezőnek. Amennyiben nem egyenlíthető ki a két oklevél automatikusan, a kar előírja a további eljárást, és ennek teljesítésével a kérelmező elérheti az új rendszer szellemében kiadott diplomát. Mindazok, akik egyetemi tanulmányaik idején VII/1-es végzettséget szereztek, és legalább 9,00-es tanulmányi átlageredményük volt, beiratkozhatnak a doktori tanulmányokra, mert ez a joguk nem évült el. Az elhelyezkedést, a tanulmányok folytatását illetően ugyanakkor a régi diplomák tulajdonosai egyenrangúan pályázhatnak a masterdiploma tulajdonosaival, mint egyetemi végzettségű egyének.

A KONUS határozata kötelező érvényű mindenkire nézve, mégis az egyetemi hallgatók úgy tartják, hogy ezzel még közel sem világos, hogy a gyakorlatban mi fog történni. Ebben el kell ismerni, igazuk van, már csak azért is, mert a karok önállóan dönthetnek a kérdésben, tehát megtörténhet, hogy a rokonkarok az ország különböző egyetemein (Újvidéki, Belgrádi, Niši, Kragujevaci Egyetem) más-más feltételt szabnak majd meg a masterdiplomát kérvényező hallgatóknak. Csupán néhány kar esetében történhet meg, hogy különvizsga nélkül, egyszerű kérvényezéssel és természetesen a megfelelő költségek befizetésével megszerezhető lesz az új diploma. Ezek azok a karok, melyeken korábban is öt vagy hat évig tartott a tanítás. Úgy tűnik, ez esetben egyszerű lesz az ügyintézés, de az is biztos, hogy nem lesz olcsó. Az Újvidéki Egyetemhez tartozó karokon a régi oktatási rendszerben kiadott egyetemi diploma értékelése, pontozása (az ekvivalencia megállapítása), melynek kérvényezésére már tavaly is volt lehetőség, 5000-20 000 dinár között mozgott.

Mindenesetre azokra, akik négyéves felsőoktatásban részesültek, és master fokozatot szeretnének, azokra az esetek többségében új vizsgák várnak, mivel a négy évnyi tanulmány legfeljebb 240 pontot hozhatott, a mesterfokozat megszerzéséhez pedig 300 pont szükséges, ezenkívül kötelező a diplomamunka is. Az automatikus diplomakiegyenlítés elvetésében igen határozott a Jogi Kar, ahol korábban négyéves volt a képzés diplomamunka nélkül, míg a Műszaki Tudományok Karán jelezték, hogy tekintettel az ott folyó korábbi oktatás specifikumaira (öt év) a régi és az új diplomák úgyszólván automatikusan egyenlőek lesznek, bár a procedúrát végig kell járni, és természetesen a megszabott költségeket is ki kell fizetni. Hogy hol és mekkora lesz majd a kiadás, még nem tudni.

A parlament, de a KONUS állásfoglalása után is tehát még mindig ott tartunk, hogy nehéz feltérképezni a helyzetet. Például kiderült, hogy a szilárd talajon álló Orvostudományi Karon is számíthatunk változásokra, ugyanis az újvidéki és a belgrádi kar is kérvényezte az oktatásügyi minisztériumnál a masterstúdiumok megszervezését, pedig onnan mindenki egyenrangúan doktorként kerül ki tanulmányai befejezése után. Az illetékesek erről a kérdésről is csak ezután fognak tárgyalni.