2024. július 18., csütörtök

Vágy és vezeklés

Még nagy a bizonytalanság az Oscar-díj esetében - A Taxidermia az idegen nyelvű filmek kategóriájában

Tavaly ilyenkor már rég lehetett tudni, hogy A tégla és a Bábel a legesélyesebbek a legjobb film Oscarjára, tavalyelőtt pedig másról sem lehetett hallani, mint, hogy felkészült-e az Amerikai Filmakadémia arra, hogy meleg cowboyokat díjazzon. Idén viszont teljes a bizonytalanság, csak az bizonyos, hogy január 22-én jelenti be az Amerikai Filmakadémia, mely filmek versenyeznek majd az Oscar szobrocskáért, a nagy ceremóniával járó gála pedig február 24-én lesz a hollywoodi Kodak Theatre-ben. A kampány tehát megkezdődött, csakúgy a találgatások. Bennfentesek azt állítják, hogy második szobrában reménykedhet Cate Blanchett és Daniel Day Lewis, a fődíjért pedig egy romantikus eposz küzd meg a vérben tocsogó westernnel, a vérengző borbéllyal és a véres olajjal.

Az Oscar előfutárának tartott Arany Glóbusz-díj átadásán, vasárnap, január 13-án mintegy kilencven, Hollywoodban élő, külföldi újságíró szavazata - közöttük Návai Anikó az egyetlen magyar - dönti el, kik lesznek a befutók. Hét jelöléssel mindenesetre a Vágy és vezeklés vezet, és öt kategóriában nevezték a Charlie Wilson háborúját, míg a Nem vénnek való vidék négy jelölést válthat díjra. A gálán a Los Angeles-i Beverly Hiltonban a Cecile B. DeMille-ről elnevezett életműdíjat Steven Spielberg veheti majd át.

A bizonytalanság még nagyobb az Oscar esetében, csodát már csak a karácsonykor bemutatott Charlie Wilson's War-tól (Charlie Wilson háborúja) várhatunk, ami díjmágnes szereplőivel (Tom Hanks és Julia Roberts) és rendezőjével (Mike Nichols) átrendezheti az erőviszonyokat. Vidámságban az idei esélyesek nem bővelkednek, bár a Juno című, tiniterhességet feldolgozó komikus, cinikus és meglepő film a kedvező közönségreakcióknak köszönhetően már felküzdötte magát a komoly versenyzők közé, csakúgy, mint az idei A család kicsi kincsének is bélyegzett ír musical, a Once. Ami a musicaleket illeti, még nem tudni, hogy Tim Burton Sweeney Todd-jával lehet-e számolni az Oscar-versenyben, vagy csak a kuriózumok között fut, mindenesetre van olyan tengerentúli blogger, aki szerint mindent vinni fog a vérszomjas borbély. A már bemutatott közönségfilmek közül a George Clooney főszereplésével készült Michael Clayton intelligens thrillerét tartják sokan esélyesnek, az Amerikai gengsztert pedig nyilván szándékosan az idei „A tégla”-ként reklámozzák, bevételi adatok terén már jobban is áll, mint tavaly Scorsese aranytojást tojó tyúkja.

A kritikusok egyértelmű favoritja idén a Coen testvérek Nem vénnek való vidék-je, de az még nem biztos, hogy western reneszánszot is vonz magával: a Vérző olaj (There Will Be Blood) inkább csak a színészkategóriákban rúghat labdába, a Brad Pitt-féle Jesse James elfelejtődött, a 3:10 to Yuma pedig legfeljebb meglepetés-visszatérő lehet. A korábban esélyesnek tartott nagyágyúk közül az Elizabeth: Az aranykor-t, az Eastern Promises-t, a Lust, Caution-t, a Reservation Road-ot vagy a Szerelem a kolera idején-t is le lehet írni a fő kategóriák versenyéből, az pedig kétséges, hogy a tavalyi év elején bemutatott Zodiákus vagy a Piaf egy-két jelölésnél többet be tudna gyűjteni végül. A filmek közül sokan a Vágy és vezeklés című regényadaptációt tartják a legnagyobb esélyesnek.

Mint ismeretes, az idegennyelvű filmek kategóriájában Magyarország Pálfi György Taxidermiáját jelölte a 80. Oscar-gálára. Érdekesség, hogy Pálfi első filmje, a külföldön is kultikussá váló Hukkle ugyancsak Magyarország Oscarra jelölt filmje volt premierjének évében. A Taxidermia, mint ismeretes, a 37. Magyar Filmszemlén elnyerte a fődíjat, a látvány díjat, a legjobb férfi mellékszereplő (Czene Csaba), a legjobb női mellékszereplő (Stanczel Adél), a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, valamint a diákzsűri fődíját. A kritikusok a magyar jelöltet nem sorolták az öt legesélyesebb film közé, viszont ott van a 4 hónap, 3 hét, 2 nap (Románia), a Persepolis (Franciaország), a Die Fälscher (Ausztria), az Auf der anderen Seite (Németország), és jó esélyekkel indulhat az Őfelsége pincére voltam (Csehország), Az ismeretlen (Olaszország), a Caramel (Libanon), az El Orfanato (Spanyolország).

Clooney a Michael Claytonban

Vágy és vezeklés: Keira Knightley és Saoirse Ronan