2024. július 16., kedd

Kibontott élet

Színjátszó tábor a zentai Bolyaiban

Németh Ervin Pápáról érkezett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákszínjátszóinak téli táborába. A Forrás Színház dramaturgja lakóhelyén évek óta diákszínjátszókkal dolgozik, ahogy mondja, ez már a „kifutó éve”, hiszen a csoportja idén elballag. A felkészítések célja ugyanaz, mint a rendes színházé: a néző élményekkel és gondolatokkal gazdagon távozzon az előadásról. A diákszínjátszásnak azonban nem csak ez a feladata, vallja a foglalkozás vezetője:

– Két értéscélja van. Egyik, hogy a színházi nyelvet birtokolják és megértsék, a másik, hogy megtanulják, ők maguk is tudják működtetni ezt a nyelvet. Nem színészeket nevelünk. Senkit nem biztatnék arra, hogy ilyen korú gyerekekkel színházi képzést, tréningeket folytasson. Persze kellenek olyan elemek, amelyek a játékot segítik, de a kreativitáson van a hangsúly. Sok impulzus éri a játékban résztvevőket, és talán az a legfontosabb, hogy megtanuljanak együtt gondolkodni és játszani. Hogy odafigyeljenek egymásra.

Ripcó Ákos,Németh László, Tóth Sándor, Róka Gáspár, Nagy GyörgyKristóf,Lévai Dóra, Kiss Eleonóra, és Velez Ottó vesz részt a képzésen. Közülük néhányan a szünidei időtöltés miatt jelentkeztek a táborba, vannak azonban olyanok, akiket a színészmesterség elsajátítása vonzott. Mások „csak” jól érzik magukat ebben a közösségben.

Ottjártunkkor a születés pillanatát játszották el a gyerekek. A magzatpózból kibontott történet az első rácsodálkozó mozdulatokkal indult, majd végül a balett-táncossá nőtt tizenéves kamasz színpadi meghajlásával ért véget. Tóth Sándor azt mondja, kaptak egy forgatókönyvet, de nem ragaszkodnak a szöveghez:

– Úgy alakítjuk a mesét, ahogy akarjuk, teljesen a miénk Billy története, aki tinédzser korában visszaemlékezik, hogyan jutott el a balettiskoláig. A zene is inspirál minket, de a legnagyobb segítséget az jelenti, hogy a tanár úr minden apró részletre, mozdulatra odafigyel.

Az iskolai színjátszó kört Katona Edit, a Bolyai Gimnázium tanára vezeti. Az ő célja – sok egyéb mellett – az, hogy kicsit kimozdítsa a matematika világából a diákokat. Ezért is vállalta el a csoport vezetését az idei évtől, és ezért hívta meg Németh Ervint. Gondolta, diáknak, tanárnak egyaránt hasznos lehet a foglalkozás. Hiszen a tapasztalt, átélt élményekből tanultakat az élet más területein is hasznosíthatják.

(Gergely József felvétele)