2024. július 16., kedd

Az anyanyelv jegyében

A budapesti Égtájak Iroda idei terveiről

Ebben az évben az anyanyelvre épülnek a szervezőiroda programjai, így már a január 19-ei „Anyád nyelvét bízták rád a századok” évnyitó is erre irányította a figyelmet. Goldschmied József igazgató elmondta, a programok összeállításakor fontos szempont volt, hogy az idén Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóját ünnepeljük, így ennek jegyében szólalnak meg az egységes magyar, a hagyományos és a modern művészeti értékek. Azoknak a szellemi tartalmaknak a bemutatása válik központivá, amelyeket a felvilágosodás költőjének, a nyelvújítás atyjának, a magyar nyelvű, európai színvonalú polgári kultúra megálmodójának az életműve közvetít.

A januári évadnyitó után, februárban folytatódik a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar színházi estek sorozat, ami az idén tizenegyedik évébe lépett. Az idei tavaszi évad programja, az eddigiekhez hasonlóan, a műfaji sokszínűség jegyében állt össze. Három régió vendégjátékát kísérhetik a nézők a februártól májusig tartó időszakban. Huszonöt évvel ezelőtt Bocsárdi Lászlóék megalapították Románia első alternatív színtársulatát, ezért erről a kultúrtörténeti évfordulóról a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadásaival emlékeznek a szervezők. De láthatják majd a nézők Puskás Zoltán legújabb újvidéki darabjait, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház legkiválóbb előadásait.

Februárban tehát a gyergyószentmiklósi társulaté a Thália Színház színpada. Tervezett előadásaik között van Beaumarchais Figaro házassága című darabja, amelynek a pesti bemutatója 19-én este 7 órakor lesz. Másnap, február 10-én a 3 tánc Beckettre című táncszínházi előadásra kerül sor, ugyancsak este 7 órai kezdettel.

Az Újvidéki Színház vendégjátékát március közepére, a kolozsvárit március végére tervezik. Áprilisban a beregszásziakat várják, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház három előadásának egyeztetése most van folyamatban. A színházi előadásokhoz kapcsolódva az alkotókkal közönségtalálkozókat szerveznek a Fészek klubban.

Az Égtájak Iroda készül a májusi Énekelt versek zentai fesztiváljára, hiszen harmadik éve társzervezője a vajdasági rendezvénynek, és az ugyancsak májusban sorra kerülő belgrádi Magyar kulturális napokra. A nyár pedig már hagyományosan a fiataloké, hiszen júliusban tizennegyedszer szervezik meg a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóját, ahova hétszáz vendéget várnak a Kárpát-medence és a világ más országaiból. Az Égtájak idei programsorozatát a másodszor megrendezésre kerülő Biennále, és az őszi színházi évad zárja.