2024. július 17., szerda

Partitúra ne légy soha!

Sziveri János-összes és Sziveri-díjasok antológiája jelent meg a budapesti Gondolat Kiadónál – Az ikerkönyveket hamarosan Vajdaságban is bemutatják

Sziveri János fiatalon elhunyt költőnk teljes munkásságát magában foglaló kötet látott napvilágot az év végén Budapesten. A legendás Új Symposion folyóirat egykori főszerkesztőjének összes verseit tartalmazó kötetét még 1994-ben jelentette meg posztumusz a Kortárs Kiadó. A Gondolat Kiadó friss kiadványa azonban nemcsak a költő verseit, hanem teljes szellemi hagyatékát felöleli. A 420 oldalas könyvben megtalálhatók az 1990-ben elhunyt Sziveri János drámái, képzőművészeti írásai, rajzai, valamint két nagy életútinterjú, melyekben a költő Keresztury Tibor, illetve a régi barát, Zalán Tibor kérdéseire válaszolt. A kötetet A rövid élet titka című önéletrajzi groteszk zárja.

A Sziveri-összessel párhuzamosan, szintén a Gondolat Kiadónál jelent meg a 200 oldalas Partitúra ne légy soha! című antológia, amely az elmúlt húsz év Sziveri-díjas alkotóinak munkáit gyűjti csokorba. Sziveri János kimagasló irodalmi teljesítményt nyújtó munkásságára a kisebbségi sors és a diktatúrával szemben tanúsított radikális politikai szerepvállalása nyomta rá a bélyegét. Az 1992-ben alapított díjat is olyan, a pályájuk kezdeti szakaszában levő irodalmárok kaphatták meg, akik valamilyen módon rokoníthatóak a néhai költő szellemiségével, vagy éppen hagyatékának gondozói.

Reményi József Tamás, a Sziveri-összes szerkesztője és az antológia társszerkesztője a Magyar Szónak elmondta, hogy már évek óta érlelődött ennek az ikerkiadványnak a gondolata, de csak most sikerült rá pénzt szerezni a minisztériumtól. Mint mondta, Utasi Erzsébet, a költő özvegye sokat segített a Sziveri-szövegek gondozásában, míg az antológiát Géczi János költővel együtt szerkesztették.

– Géczi ötlete volt, hogy a díjazottak ne a régi műveikkel szerepeljenek az antológiában, hanem adjanak egyet-egyet az újabb szövegtermésükből. Így aztán a költők az elmúlt időszakban született verseikkel, a prózaírók pedig egy-egy novellával vagy prózarészlettel jelentkeznek a kötetben. Mindez az alkotók fotójával és rövid életrajzával egészül ki – mondta a szerkesztő, akitől megtudtuk, hogy várhatólag februártól indul olvasótoborzó útjára a két kiadvány. – A budapesti bemutató után mindenképpen szeretnénk eljutni Szegedre, Kolozsvárra, Szabadkára, Újvidékre és természetesen a költő szülőfalujába, Muzslyára is. Elképzelhető, hogy Pozsonyban is lesz könyvbemutató. Ezek az állomások úgyszólván adják magukat, hiszen ezekhez a városokhoz kötődnek a Sziveri-díjasok: Szegeden él Virág Zoltán, valamint a két vajdasági származású költő, Orcsik Roland és Kollár Árpád, Kolozsvárott Orbán János Dénes, Fekete Vince, László Noémi és Sántha Attila, Szabadkán Lovas Ildikó, Pozsonyban pedig Csehy Zoltán – hogy csak néhány nevet említsek.

A két kötet már kapható magyarországi könyvkereskedésekben, de megrendelhető interneten is.