2024. augusztus 17., szombat

Szent Száva-napi szólamok és követelések

Senki sem marad idén munka nélkül, a létfenntartási költségek növekedését pedig kísérni fogja az oktatásügyi dolgozók bére – üzente a pedagógusoknak Žarko Obradović, köztársasági oktatásügyi miniszter a január 27-ei, Szent Száva-napi iskolaünnepségek alkalmával. Az oktatásügyben dolgozók munkáját meg kell becsülni, és jutalmazni, a szerb kormány pedig megtesz mindent annak érdekében, hogy ez így is legyen, tette hozzá.

Ezt nagyon sok miniszter elmondta már, a közhelynek számító ígéret nem igen gyakorol hatást az érintettekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az egyébként erős oktatásügyi szakszervezetek szinte a miniszterrel egyidőben arra használták ki a Szent Száva-napi, iskolákra irányuló figyelmet, hogy ismét sztrájkkal fenyegetőzzenek. A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének Uniója bejelentette, hogy február 4-én részlegesen beszünteti a munkát, amennyiben addig nem írják alá az ágazati kollektív szerződést. „Nincs okunk további tárgyalásra, nem kérünk túl sokat, csupán azt, hogy végre aláírjuk az ágazati kollektív szerződést, és hogy biztosítsuk a nyolc százalékos fizetésemelést az idei évben” – hangsúlyozta az unió. A sztrájkot támogatja az Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Oktatásügyi Ágazati Szakszervezet is. Mint ismeretes a szakszervezetek már több ízben fenyegettek munkabeszüntetéssel a kollektív szerződés aláírásának halogatása miatt. Több mint két hónapos tárgyalás után az oktatásügyi minisztériummal tíz nappal ezelőtt nagy vonalakban megállapodtak, ám nem jutottak egyezségre a jubilálók díjának kifizetése kérdésében, melyet a pénzügyminisztériumnak kell jóváhagynia.

Egyfelől tehát szólamok, másfelől követelések. Ami a szólamokat illeti, a miniszter valóban élt az alkalommal, és a szerbiai iskolák ünnepnapján a fővárosi sajtónak az iskolarendszer megújításáról beszélt. Elmondta, hogy célja a nemzeti oktatási stratégia kidolgozása, mely a demográfiai valóságunkból kiindulva épülne fel és szem előtt tartaná az ország gazdasági jövőképét. – Terveket készítünk arra vonatkozóan, hogy 2010 és 2020 között milyen egyetemi végzettségű káderre van szükségünk, a becsléseket a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal, a Szerbiai Gazdasági Kamarával, és a Munkáltatók Egyesületével közösen végezzük – mondta.

A tervek mellett azonban konkrétumokról is beszámolt a miniszter. Például a tankönyvtörvény tervezetéről, mely várhatólag február elején elkészül. Az országban nem kevesebb mint 26 magán- és egy állami kiadó van. Ennyien nem nyomtathatják a tankönyveket, rendet kell teremteni, jelentette ki határozottan a miniszter. – Olyan kompetens kiadóra van szükség, amely Szerbiában működik, nem pedig olyanra, mely fogja a CD-t, elmegy külföldre, és visszatér a kinyomtatott tankönyvekkel – hangsúlyozta. Reményei szerint a tankönyvtörvény rendezni fogja az oktatás ezen területét. Elfogadásától függetlenül azonban a jövő hónap elején szakbizottságot alakítanak a használatban levő tankönyvek felülbírálatára. Ki fogják választani a legjobbakat, majd ezek listáját kiküldik az iskolákba, hogy válasszanak belőle. Csak ezután kerül a kiadókhoz, akik remélhetőleg augusztus 25-éig elkészítik a könyveket. Ha ígéretét beváltja, akkor Žarko Obradović minisztert örökre megjegyzik a tanügyiek, de a szülők, diákok is. Ráadásul, ha ígéretéhez híven sikerül őszre a 81 000 elsős szerbiai kisdiáknak ingyen tankönyvet biztosítani, akkor végképp bekerül a szerb tanügy történelmébe. A miniszter szerint nem lehetetlen elképzelésének megvalósítása, mert a költségvetésbe beépült az erre szánt tétel, emellett a TVT, és a főváros is szükség szerint támogatni fogja az akciót.

Mindezekből a kiragadott gondolatokból csak az nem derül ki, hogyan lesz mindettől jobb az oktatási rendszer, hogyan lesz a diákok tudása nagyobb, felkészültebbek lesznek-e a továbbtanulásra, és a nagybetűs életre. Idén áprilisban a nemzetközi PISA-felmérés újabb fejezete következik, esetleg választ kapunk arra a kérdésre, hogy jó úton haladunk-e, hiszen három évvel ezelőtt igencsak levitézlettek a szerbiai gyerekek. A miniszter nem szaladt rúd elé, szerinte érdembeli javulásra csak 2012-ben számíthatunk. Addig azonban haladni kell a reformok útján, tartalmasabbá tenni a tankönyveinket, szigorítani a középiskolai felvételi rendszert...

A legfrissebb hír
A miniszter szerint pénteken aláírják...

A tegnapi legfrissebb hír szerint a szerbiai oktatási miniszter bejelentette: pénteken írják alá az ágazati kollektív szerződést, valamint a fizetésekre vonatkozó megállapodást is. A tervek szerint áprilisban 2, októberben 6 százalékkal emelkedik az oktatásügyben dolgozók bére. (Beta)