2024. július 18., csütörtök

Valódi tudás magolás helyett

„Szigorítják” a középiskolai felvételi rendszert

Idén májusban Szerbiában közel 80 000 végzős gyűrkőzik majd neki a középiskolai belépőnek számító feladatok megoldásának matematikából és anyanyelvből. Minisztériumi bejelentés szerint a nyolcadikosok nehezebb felvételi elé néznek, mint társaik a korábbi években. Eszerint a diákok az eddigi gyakorlattal ellentétben a középiskolai tanárok felügyelete alatt töltik ki a teszteket, míg korábban ezt anyaiskolájukban, sok esetben addigi tanáraik jelenlétében tették, így az esetleges részrehajlás esélye csökken. A másik szigorítás a kérdésekre vonatkozik: a kis érettségizők nemcsak azokra a kérdésekre számíthatnak, amelyek a feladatgyűjteményben szerepelnek, hanem részben „újakra”.

A minisztérium új játékszabályaival azt szeretné elérni, hogy ne csak a feladatgyűjteményben megtalálható kérdésekkel foglalkozzanak a diákok, ne magoljanak, hanem átfogó képük legyen a tananyagról, valódi tudást mutassanak fel. Ennek érdekében matematikából a 20 kérdésből 5 „ismeretlen” lesz, pontosabban 5 olyan típusú feladatot kapnak, amilyen a feladatgyűjteményben is megtalálható, de megváltoztatott számokkal. Az anyanyelv terén más a helyzet, a kérdések közel 40 százaléka különbözni fog a feladatgyűjteményben találhatóaknál.

A bejelentések szerint ennyiben kimerül a szigorítás. A tantárgyankénti minimális 1-1 pontos küszöb pedig továbbra is marad. Amikor bevezették a felvételi vizsgát a szerbiai középiskolai iratkozási rendszerbe, a szakközépiskolákba legalább 10, a gimnáziumokba pedig 12 pont kellett az iratkozáshoz. Később ez a szám 5-re, majd 1-re csökkent. Igaz, most is nyom a latban az, hogy ki hány pontot szerzett a felvételin – mert a tanulmányi átlag mellett ez alapján alakul a rangsor –, ám az 1 pont akkor is nevetségesen kicsiny, szinte feleslegessé teszi az egész felvételi rendszert. A szigorítás a fentiek alapján igazán minimális, így feltételezésem szerint azok a diákok, akik már szeptemberben elkezdték a felkészülést, nem fognak meglepődni, sem megizzadni az egész általános iskolai tananyagot felölelő májusi felvételi vizsgán.

A tanulók és felkészítő tanáraik a tavalyi feladatgyűjteményből készülhetnek, ugyanis az idei még mindig nem jelent meg. A minisztériumból kiszivárgó hírek szerint legkésőbb február elején beszerezhető lesz a két kötet (matematika, szerb) szerb nyelven. A kisebbségek nyelvén tehát még később. Ezúttal azonban nem kell nagy kérdést csinálni a feladatgyűjteményből, ugyanis a tavalyit nyomtatják újra. Aki már beszerezte a tavalyit, felesleges megvennie az újat. A korábbi gyakorlat szerint évente a kérdések 10 százalékát változtatták meg a gyűjteményben. Idén viszont ezen semmit sem változtatnak, hanem a felvételi vizsgakérdések egy részét módosítják.

Hogy mindezzel a tanulók és tanáraik hogyan tudnak megbírkózni? Azt hiszem úgy, mint a korábbi években. A felkészülést nem szabad komolytalanul venni, hanem át kell fésülni a tananyagot teljes egészében matematikából és anyanyelvből is. Nem hivatalos hírek szerint ez javában tart, a magánórák pedig legalább 400–500 dinárba kerülnek.