2024. július 17., szerda

Férfi–nő, férfi–férfi, nő–nő

Ma, szombaton bemutató az Újvidéki Színházban – A diákszínpad előadása

Ő és mi címmel mutatják be szombaton az Újvidéki Színház Színes Szilánkok Diákszínpadának új produkcióját. A projektumot teljes egészében középiskolások és egyetemisták készítették, kezdve a szerb nyelvű alapszöveg lefordításától, a díszleten és a jelmeztervezésen át egészen a rendezésig. A nemek közötti viszonyokat, a különbözőségből adódó ellentéteket és összeütközéseket problematizáló előadás Dušan Radović Ženski razgovori című művének monológjait használta fel és ágyazta a csoportterápia nyújtotta kerettörténetbe.

A darab rendezését Ozsvár Róbert, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara Közlekedési és Szállítási Szakának hallgatója vállalta, aki már négy éve tagja a Színes Szilánkoknak, több előadásban is szerepelt, de rendezőként csak most esik át a tűzkeresztségen.

„Mi, akik ezt a darabot készítjük, a privát életben is nagyon jól ismerjük egymást, talán ezért is tartottam egy kicsit attól, hogy hogyan fogunk majd együttműködni. Féltem, tudunk-e eléggé komolyan viszonyulni egymáshoz, mert ez, amit csináltunk, valóban igazi nagy teljesítmény, nehéz munka volt” – nyilatkozta a rendező, akitől azt is megtudtuk, hogy a próbafolyamat mintegy két hónapot vett igénybe, és 18 ember vett benne részt. „Roppant komolyan kezdtünk hozzá a kérdésnek, a férfi-nő kapcsolatának a boncolgatásához. Egész sor kérdést vetettünk fel, megpróbáltunk választ találni rájuk, de csak egyetlen egy választ találtunk, azt, hogy egyetemes válasz nem létezik. A kérdések kérdése pedig az, hogy szerelmi kapcsolatainkban miért nem szentelünk kellő figyelmet egymásra? A válasz bennünk van, mindegyikünkben külön-külön” – mondta Ozsvár, és elárulta, hogy az előadás nemcsak a heteroszexuális, hanem a homoszexuális kapcsolatoknak is figyelmet szentel.

Mivel a produkció létrejöttében nem vett részt profi színész vagy rendező, az alkotók feltett szándéka, hogy beneveznek a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjére is. A hat lány- és négy fiúszereplős, 70 perces előadást ma, azaz szombaton este 19 órakor láthatja a közönség az Újvidéki Színházban, a repríz pedig január 20-án lesz.