2024. július 18., csütörtök

Kisérettségi várja az ötödikeseket?

A tervek szerint hét év múlva emelt szintű érettségi váltja fel az egyetemi felvételi vizsgát

A tervek szerint hét év múlva emelt szintű érettségi váltja fel az egyetemi felvételi vizsgát

A tanügyi hatóságokon múlik, hogy mikor lép életbe a gimnáziumi oktatás új koncepciója. A lényege az, hogy az egyetemi karok megnyílhatnak a gimnazisták előtt felvételi vizsga nélkül is. Erre azoknak a gimnazistáknak lesz lehetőségük, akik ún. emelt szintű érettségit tesznek, míg a szakközépiskolák végzősei ún. belső érettségit tennének, vagyis érettségi szakvizsgát, mely tanulmányaik lezárásaként az adott szakra való felkészültségüket lenne hivatott bizonyítani, de nem jogosítaná fel őket az automatikus bejutásra az egyetemi karok valamelyikére. A köztársasági oktatásügyi minisztérium még nem rukkolt elő a tervvel, viszont a hozzá közel álló körökben tudni vélik, hogy a szerbiai oktatás ilyen irányban halad, lényegében az európai trendeket követi, miszerint a gimnázium a felsőoktatási továbbtanulásra készít fel, míg a szakközépiskolai oktatás és a vele járó érettségi inkább a munkaengedély megszerzésére, tehát talán megkönnyíti számunkra az elhelyezkedést. Persze, ezzel nem zárulna el az út a szakközépiskolák végzősei előtt a továbbtanulásra, hiszen a tervek szerint lehetőséget kapnak a hagyományos érettségi vizsga után az emelt szintűre is, amivel lényegében ugyanúgy tanulhatnak tovább, mint gimnáziumi társaik. Gyakorlatilag kétszer vizsgáznának, míg a gimnazisták csak egyszer.

Ugyanakkor elterjedt a híre a kisérettséginek is, ugyancsak nem hivatalosan. A kisérettségire az általános iskolások kényszerülnének. Egyes értesülések szerint várhatólag az idei tanévben ötödikes tanulókat éri majd utol az újítás, akik a nyolcadik osztály befejezése után kisérettségit tesznek, majd a gimnázium negyedik éve után általános vagy emelt szintű érettségit, miután bármely karra beiratkozhatnak külön felvételi vizsga nélkül.
Bogoljub Lazarević, a köztársasági oktatásügyi minisztérium középiskolai kérdésekkel megbízott felelőse szerint az általános vagy emelt szintű érettségi az elsődleges számítások szerint hét év múlva várható, vagyis akkor, amikor a jelenlegi ötödikesek – akik megreformált rendszer szerint tanulnak –, a gimnáziumi tanulmányaik végére érnek.