2024. július 18., csütörtök

Hármas könyvbemutató Újvidéken

A Forum Könyvkiadó idén mintegy 40 kiadványt tervez megjelentetni, ehhez azonban sikeresen kell pályáznia – Jubileumok éve az idei

Az újvidéki Forum Könyvkiadó tavalyi mérlege 31 címszó, az idei keretterv pedig 40 kiadvány közreadása – jelentette be Németh Ferenc , a kiadóház igazgató-főszerkesztője, a tegnap (pénteken) megrendezett sajtóbemutatón, amelyen a közönség és a sajtó képviselői a tavalyi termésből három kiadvánnyal is megismerkedhettek. A szerzők jelenlétében Bordás Győző szerkesztő méltatta Németh István : Akik az időket szolgálták (válogatott riportok) , Major Nándor : Szerbia Milošević után III. (politológia), és Gerold László : Átírás(s)ok(k ) (tanulmányok, esszék) című kötetét.

A kiadó tevékenységéről szólva Németh Ferenc hangsúlyozta, hogy a tavalyi produkcióból három könyv még nyomdában van, reményei szerint azonban hamarosan az olvasó elé kerül Mák Ferenc: A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája, Ózer Ágnes szerb nyelvű tanulmánykötete, a Srbi i Srbija u mađarskoj istoriografiji od 1790. do 1918. godine, továbbá Bodor Anikó: Vajdasági magyar népdalok IV. (énekes gyermekjátékok) kötete. Az idei keretterv ugyanakkor igazán szerteágazó, az elsőkötetes kiadványtól a publicisztikán, tanulmányokon át a regényig számos műfajt ölel fel, a szerzők között szerepel: Vasagyi Mária, Szeli István, Vickó Árpád, Kalapis Zoltán, Burány Nándor, Fischer Jenő, Jódal Rózsa, Podolszki József, Dobó Tihamér, Virág Gábor, és mások.

Idén több jubileum elé nézünk, ám a legjelentősebbek a Radnóti Miklós-, és a Herceg János centenárium. A Forum Könyvkiadó mindkét jelentős irodalmi személyiség születésének 100. évfordulója megünnepléséhez hozzájárul azzal, hogy egyfelől újra közreadja 1961-es Radnóti-kötetét, a Danilo Kiš fordításában megjelent Strmom stazom című kétnyelvű, hasonmás kiadványát, másfelől a Herceg János írói nagysága előtti tisztelgés jegyében két kötetet is kiad. A Tó mellett város című Herceg-művet csak Magyarországon jelentették meg 1937-ben, egy másik kötetben pedig Herceg János művéről írnak felkért szerzők. A két centenárium mellett idén lenne 80 éves Bori Imre. Németh Ferenc szavai szerint, ennek jegyében azt tervezik, hogy idén újra közreadják az Ezredéve itt, Délvidéki olvasókönyv című művet, amennyiben sikerrel pályáznak. A jubileumok sorát zárja egy nem kevésbé fontos évforduló: 75 éves a Hídirodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat, vagyis magyar nyelvterületen a legrégebbiek közé sorolható. A neves folyóirat élén január óta Gerold László, eddigi főszerkesztő helyett Faragó Kornélia áll. A folyóirat jubileumi ünnepsége májusban lesz.

A továbbiakban Bordás Győző szólt Németh István, Major Nándor és Gerold László közelmúltban megjelent kötetéről, majd a szerzők hívták fel a hallgatóság figyelmét egy-egy fontos mozzanatra. Mint Bordás hangsúlyozta, a szerzők pályájában közös, hogy valamennyien a Magyar Szó egykori munkatársai, ám, közülük már csak Németh István nevével találkozhatunk az újság hasábjain. Miért mellőzöttek az egykori munkatársak? – vetette fel a kérdést.