2024. július 18., csütörtök

tévéjegyzet - A kistestvér

Az m2 nézettségben ugyan jócskán elmarad a nagyoktól, közöttük a nagytestvértől, az m1-től is, mégis a tévécsatornán akadnak egészen jó művészfilmek, merész kulturális és ismeretterjesztő mű

A Válaszd a tudást! jó ideje a ház kiemelkedő műsora, mintha ez hordozná egyben fő üzenetét is. Igaz, az m2 közszolgálati kötelezettségénél fogva elsősorban a tudomány, az oktatás, a népszerű ismeretterjesztés és az igényes szórakoztatás csatornája, amit nap mint nap igyekszik is teljesíteni, természetesen több-kevesebb sikerrel.

Kezdjük Veiszer Alindával – sokan a csatorna arcaként emlegetik –, aki felkészülten, közvetlenül és fiatal kora ellenére magabiztosan vezeti a Miért? című történelmi magazint és a Záróra című naponta jelentkező portréműsort. Folytathatnánk a sort az őszi struktúrájával kiemelt szerephez jutó hétköznap esti retrósávval, amelyben a köztelevízió archívumából válogatott, saját gyártású tévéjátékok és sorozatok felújított adásait sugározza a csatorna. Kiemelt szerepet kaptak a fő műsoridőben sugárzott hétvégi filmek is, melyekben igényes magyar, európai, amerikai és más kontinensekről származó filmalkotások szerepelnek. A fiatal korosztály is válogathat: a hétvégi kínálatban ott a Popsziget, a Bravó TV vagy a Klikkerek, a Klipperek teleregényből jól ismert Hernádi Szabolcs műsorvezetővel, a két tehénkével, a sok okos gondolattal, sokszor meredek, de mégis egyértelmű gondolatbukfenccel, bizonyítván, hogy ismeretterjeszteni lehet látszólag zagyván és könnyedén, de mindenképp emészthetően is. Tanulni divatos, tudni jó! – hirdeti a sorozat, s ezt kevés fiataloknak szóló műsor mondhatja el magáról.

Rendkívül érdekesnek találom a nemrégiben indult alig pár perces Zöld 7-est is, melyben Magyarország 7 csodáját fogják a nézők kiválasztani. Végre nem énekestehetséget keresünk, külföldi licenc alapján! Április 22-éig, a Föld napjáig naponta ajánlanak egy-egy természeti szépséget az m2 képernyőjén, és a bemutatott 30 természeti értékből a nézők telefonos szavazatai alapján születik majd meg a 2008. év 7 csodájának Zöld 7-es listája. Holnap kezdődik a Kodály után száz évvel c. sorozat, de itt van a Tanuljunk szakmát – Szakképzési körkép, mely a szakmák múltjával, jelenével, jövőjével, képzésekkel, átképzésekkel, továbbképzési lehetőségekkel foglalkozik, és mindenkinek szól, aki tanulni szeretne, de bizonytalan a döntésben.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az m1-en és m2-n egyaránt sugárzott, határon túli magyarokkal foglalkozó Kárpát Expresszt sem, mely a napokban ünnepelte ötszázadik adását. A műsor kínálatában kuriózumnak számít ez a hosszú életkor. A napjainkra jellemző, szenzációkra épülő hírtenger közepette valóban különlegesség egy kizárólag határon túli tematikával készülő műsor, de a jelekből ítélve igény van rá. Feltehetőleg nem csak a határon túl, hanem belül is. Igaz, a korai adásidő sok nézőt megfoszt az expressztől, reméljük, egyszer ezen is változtatni fognak, hogy az ezredik adást is megérje a műsor akár a nagy-, akár a kistestvér csatornáján.