2024. július 17., szerda

Képkeretért színházjegy

A közönségtől kapott rámákba az Újvidéki Színház nagyjainak fényképei kerülnek

Mintegy 40 képkeret gyűlt össze az Újvidéki Színház kétnapos rendhagyó gyűjtési akcióján, melykedden este zárult. A színház munkatársai ezúttal arra kérték a közönséget, hogy nézzenek körül a padláson, pincében, kamrában, szekrényekben, fiókokban, és ha találnak feleslegessé vált, régi képkereteket, hozzák el azokat a színházba. A rámákba régi idők nagyjainak, a színpad óriásainak fényképei kerülnek. A képkeretekért cserébe a nézőknek színházjegyet kínáltak az Óz, a nagy varázsló és Az ember tragédiája című előadásokra.

Az Újvidéki Színház előcsarnokát jelenleg a társulat tagjairól készült portréfotók díszítik. Viszont a színháznak nemcsak jelene, hanem dicső múltja is van. Ezt mutatja majd be az az állandó tárlatként elképzelt kiállítás, amelyhez hozzájárulnak a nézőktől származó képrámák – tudtuk meg Gyarmati Katától, a színház dramaturgjától. A régi fotókon kívül lesznek itt színházi plakátok is, meg a társulat tagjainak személyes fényképei, amelyek vendégszereplések, utazások alkalmával készültek. Az emlékszoba a kisterem és nagyterem közötti átjáróban kap majd helyet.

A kiállítás része a születésnapi ünnepséget megelőző rendezvénysorozatnak az Újvidéki Színházban. Érdekességként megjegyezhető, hogy a január 27-i születésnapot ezúttal nem a hagyományos előadás-temetéssel ünnepli a társulat, hanem koncerttel, melyen fellépnek a házigazdákon kívül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a szabadkai Népszínház és a Kosztolányi Dezső Színház művészei, valamint a színművészeti akadémia harmadéves hallgatói.

Az ünnepségig az Újvidéki Színházban minden nap lesz valamilyen előadás vagy egyéb műsor, amelyben a társulattagok és a vendégszínészek mellett az akadémia hallgatói is részt vesznek.