2024. július 18., csütörtök

Az építő-teremtő ember

Könyvbemutató a szenttamási Népkönyvtárban Gion Nándor születésének 68. évfordulóján

Február 1-je, Gion Nándor születésének 68. évfordulója alkalmából szombaton, a szenttamási Népkönyvtárban bemutatták Árpás Károly Az építő-teremtő ember (Gion Nándor életművéről) című, tavaly Szegeden közreadott könyvét a könyvtár és a Citerazene-barátok Klubjának szervezésében. A szerzőt Kiss Éva könyvtáros kérdezte tanulmánykötetéről a Népkönyvtár patinás, 1901-ben készült épületében, szépszámú érdeklődő előtt.

Az író, költő, műfordító, irodalomtörténész, középiskolai tanár Árpás kifejtette a Gionhoz fűződő közvetett, olvasás útján szerzett élményeit – személyesen ugyanis nem ismerhette meg –, mely a földrajzi, politikai és egyéb távolság ellenére számára „olyan közeli volt egycsapásra”, hogy ma is úgy érzi „ha kicsit haza akar menni, akkor Giont olvas”. Több száz oldalas kötetében nemcsak Gion életművét elemzi sajátos megközelítésben, hanem helyet adott azoknak a diákdolgozatoknak is, melyek a legjobbaknak bizonyultak a 2006-ban, Szegeden megrendezett Gion-diákversenyen, közöttük vannak szenttamási születésű fiatalok munkái is.

A jánoshalmi születésű Árpás nem először járt a testvérváros Szenttamáson, de ezúttal is megtekintette a csaknem felújított Gion-házat, melynek ünnepélyes átadása a tervek szerint májusra várható.