2024. július 17., szerda

Temetés helyett koncert

Az Újvidéki Színház pénteken ünnepli 38. születésnapját – Ma játsszák 50. alkalommal a Portugált

Január 27-én, pénteken születésnapi minikoncert-sorozatra várja a nézőket az Újvidéki Színház társulata. A 38. születésnap programja az immár hagyományossá vált előadás-temetés – vagyis az egyik, hosszú ideje repertoáron szereplő előadás poénokra, meglepetésekre és rögtönzésekre épülő búcsúztatása – helyett most valami egészen mást kínál.

– Hosszú évek után az idén szerettünk volna előrukkolni valami újjal. Az évad kezdete óta színészeink nagyon komoly énekórákon vesznek részt, ezért most belevágtunk egy olyan kísérletbe, ami reményeink szerint meg fogja hozni a gyümölcsét. Eddig még nem hallott zenei műfajjal fog előállni az Újvidéki Színház társulata – mondta el lapunknak Gyarmati Kata, a színház dramaturgja.

Az ünnepeltek mellett a műsorban fellépnek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a Kosztolányi Dezső Színház színészei, valamint a színművészeti akadémia harmadéves hallgatói. Mindnyájan külön-külön produkcióval készülnek, de közös zenélés is lesz a másfél órás minikoncert-sorozat keretein belül – mondta el Gyarmati.

Az est fényét emeli az is, hogy megnyílik az emlékszoba, amely a színház nagyjainak fotóit, a sikeres előadásokról készült felvételeket őrzi és teszi megtekinthetővé.

Már a mai (csütörtöki) nap az ünnep fényében zajlik, ugyanis hat órától a színház Művészklubja ismét verskocsmába invitálja a nagyérdeműt Thália a kocsmában címmel. Itt színházi tárgyú versek hangzanak el a színművészek előadásában. Hét órától pedig utoljára lesz látható januárban a nagy sikerű Portugál c. előadás. Az egyben jubileumi 50. színrevitelt a szerző, Egressy Zoltán is megtiszteli jelenlétével.