2024. július 18., csütörtök

Védelmet a tanároknak

Még a héten országos szintű aláírásgyűjtő akciót akar indítani a Függetlenség – A VTDSZ nem támogatja

Ahogy azt Zdravko Kovač tól, a vajdasági oktatásügyi dolgozók Függetlenség szakszervezete vezetőjétől megtudtuk, a tervek szerint csütörtökön, illetve pénteken kezdik meg az aláírásgyűjtést a tanárokért Újvidék főterén .

Az utóbbi időben megszaporodtak a tanárokat ért fenyegetések a diákok részéről. A szakszervezet ezért országos szintű aláírásgyűjtésbe kíván kezdeni, az elképzelés szerint hamarosan az iskolákban, a tanárok körében szervezik majd meg az aláírásgyűjtést. Az akció célja, hogy a törvény megváltozzon, és ezentúl a tanárokat hivatalos személyként kezeljék.

A Függetlenség szakszervezet szeretné, ha a többi tanügyi dolgozók szakszervezete is támogatná a kezdeményezésüket.

NEM A FÜGGETLENSÉGNEK

A Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete (VTDSZ, szerb nyelven SPRV) nem csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, melyet a Függetlenség pedagógus-szakszervezet jelentett be – nyilatkozta tegnap Miodrag Protić, a szakszervezet újvidéki szervezetének elnöke. Indoklása szerint épp a VTDSZ volt az, mely már két évvel ezelőtt beindította ezt a folyamatot, követelve a törvényhozó szervektől, hogy a tanárokat és az iskolai személyzetet kezeljék hivatalos személyként, mert így hatékonyabban elejét lehet venni az ellenük intézett támadásoknak. Ebbéli követelésüket több ízben hangoztatták, tanácskozást szerveztek az iskolai agresszió témájára, annál is inkább, mert nem új keletű jelenségről van szó. A gyerekek közötti agresszió folyamatosan növekszik, az erőszakos cselekedetek célpontja pedig egyre gyakrabban a pedagógustársadalom, akiket immár nemcsak a diákok, hanem időnként a szülők is megtámadják. Legutóbb március 18-án volt nagyszabású tanácskozás az újvidéki Építészeti Középiskolában erre a témára, amikor megállapították, hogy a társadalmi értékrend normalizálása nélkül nem várható a helyzet hathatós javulása.

Protić szerint a Függetlenség szakszervezet belső válságát úgy próbálja orvosolni, hogy aláírásgyűjtést hirdet meg a maga nevében, miközben a kocka el van vetve. A VTDSZ a maga eszközeivel fogja folytatni a két évvel ezelőtt megkezdett akcióját, mivel rendkívül fontosnak tartja, hogy az iskolából kiűzzék a fizikai és a lelki bántalmazás minden formáját, és ehhez a törvényhozásnak is hozzá kell járulnia

LEGALÁBB 10 EZER

Tehát máris ismeretes, hogy a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Szakszervezete nem csatlakozik az akcióhoz. Minderre reagálva Zdravko Kovač csak annyit mondott, ebben a helyzetben nem tartja helyénvalónak ezt a nem szolidáris hozzáállást, mert fontos dologról, általános érdekről van szó, de bízik benne, hogy nélkülük is elegendő aláírás gyűlik majd össze.

A petíciót a parlamentnek kívánják eljuttatni, de ehhez legalább 10 ezer aláírásra lesz szükség.

n N-a, t.r.

Diáknak, tanárnak joga van a biztonságra