2024. július 16., kedd

Zenta: nincs csökkenés

A zentai önkormányzat a Thurzó Lajos Közművelődési Központ (múzeum, könyvtár, munkásegyetem, művelődési ház), a Történelmi Levéltár, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Stevan Sremac Alapítvány fönntartója, a civil szervezeteket és a különféle művelődési egyesületeket pályázat útján támogatja. Alaptevékenységre, programokra és fejlesztésre biztosítanak pénzt a költségvetésből. Kormányos Katona Gyöngyi oktatással és művelődéssel megbízott tanácsnokot kérdeztük a 2010-es költségvetésről:

Az idei költségvetésben igyekeztünk megtartani azt az összeget, amit tavaly is megszavazott a képviselő-testület a művelődési intézmények részére. Nem csökkentettük a előirányzott összeget, de a takarékosságra fölszólítottuk az intézmények vezetőit. Az önkormányzat a Zentai Magyar Kamaraszínház részére 2 millió dinárt, a Thurzó Lajos Közművelődési Központnak 27 millió 323 ezer dinárt hagyott jóvá. Ez utóbbi esetében némi növekedés is van a tavalyihoz képest, hiszen ebben az intézményben a fizetéseket sem tudtuk úgy biztosítani 2009-ben, ahogy kellett volna. Emellett az infrastruktúra fejlesztésére külön 2 milliót hagytunk jóvá. A Stevan Sremac Alapítvány esetében ugyancsak megtartottuk a tavalyi összeget, ők 2 millió 148 ezer dinárt kapnak. A Történelmi Levéltár költségvetését csökkentettük, mert a négy óbecsei munkás fizetését átvállalta az óbecsei önkormányzat (a zentai székhelyű levéltárhoz öt község tartozik: Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse és Szentamás). Így kicsit tudtunk takarékoskodni. Számukra is biztosítunk 500 ezer dinárt fejlesztésre.

A művelődési tevékenység költségvetési keretébe tartozik a különböző művelődési egyesületek és civil szervezetek kulturális tevékenységének támogatása. Erre 2 millió 60 ezer dinárt irányoztak elő, Zenta városnapi ünnepségére 1 millió 720 ezret, a Stevan Mokranjac Alsófokú Zeneiskola mesteriskoláját és a zeneiskolák szerbiai országos fesztiválját – amit az idén májusban Zentán szerveznek – ugyancsak támogatja az önkormányzat. Az aratóversenyre és a birkanyíró versenyre 200-200 ezer dinárt biztosítottak.