2024. július 18., csütörtök

Folytasd anyanyelven!

Őszre öt újvidéki középiskolában várható magyar tagozat nyitása – A Szülők Fóruma civil szervezet hétéves fennállása alatt három középiskolában is hozzájárult a magyar tagozat beindításához

Folytasd anyanyelven! – szólítja fel az újvidéki M. Pupin Villamossági Szakközépiskola idei szórólapja a továbbtanulni vágyó nyolcadikosokat. Szakemberek szerint ugyanis az anyanyelven való tanulás megalapozottabb tudást biztosít, a gyakorlat pedig azt bizonyítja, hogy a diákok boldogulnak a szerb nyelvű felsőoktatásban a magyar nyelvű iskoláztatás után is. A középiskolák megkezdték a diákokért folytatott küzdelmet, bevált gyakorlattá vált a nyílt napok megszervezése, amikor a jövendőbeli középiskolások ellátogatnak az intézményekbe, de a középiskolák egyike-másika is népszerűsítés céljából „kiszáll” az általános iskolákba.

Folytasd anyanyelven! – szólítja fel az újvidéki M. Pupin Villamossági Szakközépiskola idei szórólapja a továbbtanulni vágyó nyolcadikosokat. Szakemberek szerint ugyanis az anyanyelven való tanulás megalapozottabb tudást biztosít, a gyakorlat pedig azt bizonyítja, hogy a diákok boldogulnak a szerb nyelvű felsőoktatásban a magyar nyelvű iskoláztatás után is. A középiskolák megkezdték a diákokért folytatott küzdelmet, bevált gyakorlattá vált a nyílt napok megszervezése, amikor a jövendőbeli középiskolások ellátogatnak az intézményekbe, de a középiskolák egyike-másika is népszerűsítés céljából „kiszáll” az általános iskolákba.

A magyar tannyelvű iskolahálózat megőrzése és fejlesztése terén az iskolák mellett rendkívül fontos szerepet játszik az újvidéki székhelyű Szülők Fóruma civil szervezet, mely hétéves fennállása alatt nemcsak kivívta a szülők és a gyerekek bizalmát, hanem a tartományi székvárosban közbenjárására megkezdődött a magyar nyelvű oktatás az Egészségügyi, a futaki Mezőgazdasági, majd tavaly a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában. Így jókora kihagyás után kettőről ötre nőtt azon újvidéki középiskolák száma, melyekben magyar nyelven is megszervezik az oktatást. Az említetteken kívül a gimnáziumi és a villamossági képzés folyamatos volt.

A civil szervezet folyamatosan tájékoztatja a végzős általános iskolai tanulókat a pályaválasztási lehetőségekről, illetve a középiskolai magyar tagozatok megnyitásáról. Ezt teszi most is, hallottuk Pázsin Farkas Juliannától, a fórum elnökétől, a József Attila Általános Iskola pszichológusától, pontosabban abba sem hagyja, mert együtt él egész

Hiányolom a pedagógusok szakmai szervezetének meglétét, mely reagálni tudna jogi kérdésekben, egyes tanintézetek vezetőinek megkérdőjelezhető, vagy törvényellenes fellépései alkalmával. Tehát pedagógusok fórumára gondolok, vagy vajdasági magyar pedagógusok szakszervezetére, mely az érdekvédelmet gyakorolná. Pedagógusainknak ugyan van egyesülete, ám ilyenirányú tevékenységet nem fejt ki – vélekedik Pázsin Farkas Julianna.

évben a problémákkal.

– Körbejártuk Bánát számos települését Székelykevétől Tordáig, az újvidéki és környékbeli iskolákban is elvégeztük a felmérést a nyolcadikosok körében. A magyar ajkú diákoknak jóval kisebb a pályaválasztási esélye mint szerb társaiknak, ezért külön gonddal figyeljük őket, és ha tömegesebb igény mutatkozik egy-egy magyar nyelven nem létező szakra, akkor megtesszük a szükséges intézkedéseket. E téren feladatot vállalnak az érdekelt szülők is, akik tagjai a civil szervezetnek. Együtt külön figyelemmel kísérjük a dél-bácskai körzet, de mindinkább Bánát, sőt egész Vajdaság magyar ajkú tanulóinak a pályaválasztási óhaját, s tanácsokkal, információkkal látják el őket – tudtuk meg. Konkrét tanácsadásért a szülők a 064/42-79-836-os telefonszámon érdeklődhetnek Pázsin Farkas Juliannánál.

Újvidéken idén több mint 40 magyarul tanuló végzős van, 18 a József Attilában, 9 a Sonja Marinkovićban, 8 a Nikola Teslában, és ugyanennyi a Petőfiben. Ez a létszám természetesen túl kevés az öt osztály feltöltéséhez, de a környékbeli, és a távolabbról érkező diákoknak köszönhetően megtelnek a tagozatok. Csupán az Egészségügyi Középiskola esetében beszélhetünk túljelentkezésről, sőt már lenne igény még egy tagozat megnyitására is.

– Idén indul a hetedik generáció az egészségügyiben, ahol immár hat éve folyamatosan általános egészségügyi nővér szak nyílik. A diákok igénylésére próbáltunk változást eszközölni, azt, hogy évente más-más szak nyíljon, mint a Pupinban, ahol a rotációt szépen megoldják, de ezt nem tudtuk elérni az egészségügyiben. Mégis az általános irányzat nagy előnye, hogy csupán néhány vizsgával, nem túl nagy erőfeszítéssel még egy diplomára szert lehet tenni. Általános szak, azaz mezőgazdasági technikusi szak áll a tanulók rendelkezésére a futaki Mezőgazdasági Középiskolában. Őszre mind a négy tagozaton lesz magyar osztály, ugyanis három évvel ezelőtt kezdték meg tanulmányaikat a most legidősebbek. Ebben az intézményben nagy a flexibilitás, a Szülők Fóruma maximális támogatást élvez az igazgató részéről, és tartalmas együttműködést köszönhet Živko Bingulac igazgatónak. Reméljük, hogy idén is eredménnyel járunk, ugyanis főleg temerini és tordai szülők kezdeményezték egy új, állat-egészségügyi szak beindítását. Temerinben – ahonnan az újvidéki magyar középiskolások jó része kikerül –, sokan érdeklődnek az iskola iránt, ezért a tartományi oktatási titkársághoz fordultunk egy összevont tagozat megnyitásáért. Elképzelésünk szerint a mezőgazdasági technikusi és az állat-egészségügyi szak általános tárgyait együtt tanulnák a diákok, a szaktantárgyakat pedig külön. Talán megértésre találunk, még akkor is, ha eddig kis létszámmal nyíltak meg az osztályok (13, 10, 8), viszont jó a munkalégkör, az iskola szakmai szempontból meg tudja adni a kellő hátteret, minden tantárgyat magyar tanár ad elő, és kollégium is van.

A M. Pupin Villamossági Középiskolában a következő tanévben nyílik magyar osztály, az elektronikai elektrotechnikus irányzat indul magyar nyelven, négyéves szakon. Harminc tanuló felvételére lesz lehetőség. Tavaly a négyéves magyar osztályba bekerült minden jelentkező, aki – akár minimális szinten is – átjutott a felvételi vizsgán. A legsikeresebb jelentkező összesen 98,84 pontot szerzett. A magyar osztályokban továbbra is teljesen biztosított a magyar nyelvű oktatás – hangsúlyozzák az iskola tanárai, akik igyekeznek visszanyerni a bizalmat, mely az iskolát megrázó sorozatos sztrájk miatt esetleg egyesekben megingott. A villamossági mellett a Svetozar Marković Gimnáziumban is folyamatos a magyar tagozat megnyitása, és az érdeklődés is megfelelő szinten van.

– Nem így a Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában, ahol tíz tanuló tavaly megtörte a jeget, és az iskola történetében először magyar tagozat is nyílt – a tartományi oktatási titkárság, és Jeges titkár úr hatékony támogatásával –, az iskola vezetősége mégis több ízben a tagozat ellen ténykedett – mondja a Szülők Fórumának vezetője. – Ennek ellenére reméljük, idén is nyílik tagozat, mert érdeklődés biztosan van. Ha Zentán valóban nyílik egy ilyen profilú középiskolai tagozat, az kihathat az itteni tagozatra. Mi azonban ez esetben is a diákokra bízzuk a döntést, hiszen semmiképp sem irányítani, hanem segíteni akarunk.

És még valami: az újvidéki továbbtanulás nagy előnye, hogy több diákkollégium létezik: a Brankovo kolo, a Ferences-rendi diákkollégium, a magyar leánykollégium, és ami nem kevésbé fontos, az árak egyaránt jutányosak.