2024. július 18., csütörtök

A jövő héten várható a feladatgyűjtemény

Az anyanyelvi és a matematikai felvételi feladatgyűjtemény ára összesen 340 dinár

Várhatólag a hét végéig megérkezik Újvidékre a matematikai és anyanyelvi felvételi feladatgyűjtemény a nyolcadikosok részére, mely szerb nyelven a múlt héten hagyta el a nyomdát. A Prosvetni pregled belgrádi központjából pár száz darab szerb nyelvű kiadvány már Újvidéken van, a fő szállítmányt azonban a hétvégéig várják, amikor remélhetőleg minden Vajdaságban alkalmazott tanítási nyelvű kiadvány – magyar, ruszin, szlovák stb. – egyszerre érkezik. Az újvidéki kirendeltség ugyanis ily módon fogalmazta meg a leszállítási rendelését, hiszen a legelőnyösebb, ha az iskolákba egyidejűleg tudják elküldeni az összes feladatgyűjteményt. Ezek szerint a vajdasági általános iskolák tanulói legkorábban a jövő héten számíthatnak arra, hogy kézbe vehetik a feladatgyűjteményeket.

Az anyanyelvi feladatgyűjteményben 450 kérdés és pontos felelet van, a matematikaiban pedig 350. A két gyűjtemény ára összesen 340 dinár, mint tavaly.

A középiskolai felvételi vizsgán az anyanyelvi ellenőrzőn 20 kérdés lesz, melyek azonosak lesznek a feladatgyűjteményben találhatóakkal, csupán egyes felkínált válaszok sorrendjét változtatják meg. Matematikából 17 feladatot kapnak a felvételizők, melyek közül 12 azonos lesz a feladatgyűjteményben találhatóakkal, 5 pedig megváltoztatott felállítással, illetve számokkal kerül a tanulók elé, tette közzé korábban az oktatásügyi minisztérium. Közleményében a minisztérium arra is kitért, hogy az idei feladatgyűjteményekben foglaltak azonosak a tavalyival, inkább a fent leírt módon a felvételin a kérdéseken módosítanak.

Mint ismeretes, idén is azok a tanulók tesznek felvételi vizsgát, akik gimnáziumba, vagy négyéves szakközépiskolába kívánnak bejutni, a felvételi vizsgán pedig a maximális 40 pontból (20-20 tantárgyanként) legalább 2-t (1-1) kell megszerezniük.