2024. július 17., szerda

Éjfélig még igazgató, éjféltől már kulturális turista

Újvidéki beszélgetés az „utolsó” napon Márta Istvánnal, az Új Színház távozó igazgatójával

Tegnaptól új igazgatója van a budapesti Új Színháznak Dörner György személyében. Tarlós István főpolgármester ugyanis a radikális jobboldali nézeteiről ismert színészt nevezte ki az eddigi igazgató, Márta István helyett a városi alapítású színház élére. Az erőből meghozott politikai döntés nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is óriási felháborodást keltett, hiszen a szakmai bizottság állásfoglalása ellenében született.

A Márta István vezette Új Színház utolsó előadását január 31-én éppen Újvidéken tartotta meg. A belgrádi Egon Savin rendezte Erdő című darabot a Szerb Nemzeti Színházban láthatta a közönség – valószínűleg utoljára. A színház új vezetősége ugyanis minden eddig játszott előadást levesz a repertoárról, ráadásul az előadás egyik főszereplője, Gáspár Sándor – tiltakozása jeléül – február 1-jei hatállyal felmondott.

Márta István kedden délután érkezett Újvidékre, hogy együtt töltse az utolsó napot a társulat tagjaival. Az előadás előtt beszélgettünk vele.

Van-e annak valamilyen szimbolikus jelentősége, hogy épp Vajdaságban, Újvidéken lép fel utoljára az a társulat, amelyet Ön irányított?

– Úgy gondolom, hogy a sors akarta így. Az elmúlt másfél évben következetesen dolgoztunk nemzetközi kapcsolataink kialakításán. Így sikerült együttműködést létrehoznunk vagy az együttműködésről tárgyalnunk többek között a belgrádi és az újvidéki nemzeti színházakkal, a Kosztolányi Dezső Színházzal, a horvátországi és az erdélyi magyar színházakkal. A következő öt évben még nagyobb hangsúlyt szerettünk volna fektetni a kölcsönös vendégjátékokra, és egyáltalán a nemzetközi vérkeringés beindítására. Decemberben az újvidéki Szerb Nemzeti Színház volt a vendégünk, mi pedig január 31-re voltunk ide hivatalosak. Nem gondolom, hogy ez a dátum egy tudatos demonstrálása volna valaminek, egyszerűen így alakult. Viszont mindenféleképpen érdekes dolog, hogy én ma éjfélig vagyok igazgató, éjféltől pedig már csak kulturális turistaként tartózkodom Újvidéken.

Tud-e arról, hogy az újvidéki zsidó hitközség decemberben tiltakozott a Szerb Nemzeti Színház említett vendégszereplése miatt? Nyilván tévesen úgy tudták, hogy az Új Színházban máris megtörtént a vezetőváltás.

– Igen, tudok róla, és amilyen gyorsan csak lehetett, az itteni igazgató úrral eloszlattuk ezt a tévinformációt. Egyébként nagyon sokan hitték azt, hogy már novembertől Dörner György lett az Új Színház igazgatója. Ez adott okot a félreértésre. Várható volt, és nem volt véletlen, hogy ekkora hazai és nemzetközi botrány kísérte Tarlós István budapesti főpolgármester egyszemélyes döntését, hiszen egy olyan, abszolút szakmaiatlan és abszolút politikai döntés született, amilyet ma már Európában nagyon kevés politikus mer meghozni. Én Tarlós Istvánt nagyon bátor embernek tartom, hisz egy olyan színházat kockáztat, amely jól prosperál, likviditási problémákkal nem küszködik, jó társulattal rendelkezik, és a közönség szereti. Ezt odadobni egy kísérletnek bátor és egyben felelőtlen cselekedet.

Ön a délelőtt folyamán találkozott Dörnerrel. Milyen hangulatban zajlott az átadás-átvétel, miről beszéltek?

– Ez egy hivatalos aktus volt, a színház iratait, kulcsait, pecsétjét adtam át neki, amiről jegyzőkönyv készült. Ilyenkor nincs helye sem a szubjektív megjegyzéseknek, sem a beszélgetéseknek, ez egy törvényileg előírt eljárási rend, amelynek eleget tettünk. Nagyon-nagyon sajnálom – és erről beszéltem az itteni igazgató úrral, illetve tájékoztattam a belgrádi magyar nagykövet urat, Nikowitz Oszkárt is –, hogy Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese többszöri kérés és egyeztetés után is ragaszkodott ahhoz, hogy ezt a ceremóniát január 31-jén reggel nyolc órakor bonyolítsuk le. Ezzel tudatosan megakadályozta, hogy délelőtt a Szerb Nemzeti Színház által szervezett sajtótájékoztatón jelen lehessek. Mélységesen felháborított ez a döntés, pitiáner, kisszerű és kisstílű dolognak tartom. Az átadás-átvételt másnap is megtarthattuk volna.

Ön Pécsre távozik, ahol a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője lesz. A társulat tagjai közül hányan és kik távoznak?

– Én azt kértem a társulat tagjaitól, a színészektől, a műszaktól, művészeti munkatársaktól, hogy mindenki jól gondolja meg, otthagyja-e a színházat, a munkahelyét. Egzisztenciális, családi problémák, művészi karrierek forognak kockán. A társulatnak húsz színésze van, áprilisban kell dönteniük. Két színész, a színház két vezető színésze biztosan elmegy: Gáspár Sándor és Pokorny Lia. A többiek közül is tudom, hogy ki készül távozni, de ezt nem szeretném közhírré tenni. A színház menedzsmentje egyoldalú szerződésbontással – tiltakozásul Dörnerék ellen – felállt február 1-jével, tehát a műszaki és gazdasági igazgató, a művészeti titkár, a nézőtéri felügyelő, a rendezők és a dramaturg elhagyták a színházat.