2024. július 18., csütörtök

A gyerekek többet érdemelnek

Tizenegy előadás közül négy magyar a nagybecskereki 58. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválján – Ma Urbi et orbi, holnap Rocky Horror Show

A mérleg igen hízelgő, különösen ha tudjuk, hogy összesen tizenegy előadás került a fesztivál programjába L'uboslav Majera idei szelektor ajánlására. Mégsem lepett meg senkit a döntés, hiszen a hivatásos színházak éves találkozóján a vajdasági magyar színház nemcsak rendszeresen jelen van, hanem jelentős szerepet is betölt, amit a szelekció és a fesztiváli díjazás is bizonyít. Színházaink teljesítményének megbecsülését az is alátámasztja, hogy tavaly a Kosztolányi Dezső Színház Tangója (Puskás Zoltán rendezése), előtte pedig a szabadkai Népszínház Szulamitja (Hernyák György rendezése) nyitotta meg a fesztivált.

Nem lesz könnyű dolga hát a Zoran Stamatović užicei színházigazgató, Szántó Márta újságíró és Dragan Ostojić nagykikindai színész-rendező összetételű zsűrinek, mely idén a fesztivál produktumát hivatott elbírálni – jósolta Majera szelektor az esemény újvidéki beharangozóján. A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház – mely 2005 óta ad otthont a rendezvénynek, és erre a következő négy évben is elkötelezte magát – függönyei mindenesetre hétfőn felgördültek, a közönség már láthatta a helybeli színház magyar nyelvű bábelőadását, a Vitéz szabócskát Sramó Gábor rendezésében, a Heroj nacije című, Egon Savin rendezte előadást ugyancsak a helyi népszínház színrevitelében, majd kedden a Zombori Népszínház előadásában a Via Balkant (Kokan Mladenović rendezésében), tegnap a Dina i Oblak gyermekelőadástEmilija Mrdaković rendezésében (Ifjúsági Színház, Újvidék), és a Ja ili neko drugi Kokan Mladenović r. (Szerb Nemzeti Színház, Újvidék) című előadásokat. Ma 11 órakor a Trči, trči trčuljak Jovan Caran r. (Toša Jovanović Népszínház, Nagybecskerek) és 20 órától a Pilinszky szövege alapján készült Urbi et Orbi Urbán András r. (Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka) előadások kerülnek sorra. Holnap este bemutatkozik az Újvidéki Színház a Rocky Horror Show című nagy sikerű előadásával, melyet Nagy Viktor rendezett, előtte viszont 11 órától a legkisebbek megnézhetik az Emberke című Bartal Kiss Rita rendezte előadást a szabadkai Gyermekszínház előadásában. Szombaton, a versenyprogram utolsó napján a gyermekek a Kameno srce című előadást láthatják Veselin Bojdev r. (szabadkai Gyermekszínház), majd 20 órától a Gyűjtőközpontot Urbán András rendezésében, a szabadkai Népszínház szerb társulata előadásában. Vasárnap versenyprogramon kívül a fővárosi Pozorište na Terazijama bemutatkozásával, Radeta Marjanović kabaréjával zárul a fesztivál.

L'uboslav Majera egyébként színházi rendező és az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, nemrég óta pedig a szlovákiai Banska Bistrica-i Művészeti Akadémia dékánja, negyvennyolc előadást nézett meg, és mint megállapítja, az általános pénzínség ellenére rendkívül gazdag az idény színházi produkciója. Csöppet sem volt könnyű dolga, legalább még öt előadást nyugodt lélekkel a fesztiválprogramba iktatott volna. Mint mondja, ez a fesztivál a színház ünnepe, számára különösen, hiszen pontosan két évtizeddel ezelőtt, a 38. fesztiválon különdíjat kapott Mrozek-rendezéséért. Ugyanakkor kifogásolja, hogy a legfiatalabbakat elhanyagolja a vajdasági színházi világ.

– A gyermekelőadásokat illetően már jóval szerényebb a kínálat, amivel a felcseperedő nemzedékeket fosztjuk meg a színházi élménytől és attól a lehetőségtől, hogy felnőve értő közönséggé válhasson. Olyan érzésem van, hogy adósai vagyunk az utánunk következő nemzedéknek. Sokkal többet érdemelnek. Ezért felszólítom a színházakat, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a fiatal generációra, igyekezzenek kialakítani bennük igényt a színházi élmény iránt.

A kísérőrendezvényeket illetően még megtekinthető a Nagybecskereki színházi plakát elnevezésű kiállítás a helybeli Népmúzeum Kis Szalonjában, Döbrei Dénes műhelye ma és holnap 12 órától „működik” a Művelődési Központban, este pedig a macedón és szerb dráma témájára szerveznek kerekasztal-értekezletet