2024. július 18., csütörtök

Főiskolaiból szakfőiskolai diploma

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola egykori hallgatói egyenértékűvé tehetik oklevelüket az új felsőoktatási törvény szellemében

A 2005-ben életbe lépett felsőoktatási törvény értelmében megszűntek a főiskolák, akkreditálásukkal az intézmények szakfőiskolákká léptek elő, minek értelmében szaktanulmányokat szervezhetnek, akadémiai tanulmányokat pedig nem. Ilyen tekintetben az egyetemi karok előnyösebb helyzetben vannak, hiszen akadémiai és szaktanulmányokat is szervezhetnek, attól függően hogyan jegyzik be őket a folyamatban levő akkreditálás során.

A főiskolát végzettek előtt látszatra bezárul a kör, hiszen tanulmányaik elvégzése nyomán nem iratkozhatnak az egyetemi karok negyedik évére, legalábbis automatikusan, legfeljebb külön vizsgák letétele után. Ez végül is járható út, még ha költséges és időigényes is. Ugyanakkor az is kérdés, hogy a hároméves – bolognai rendszerben folytatott – tanulmányuk nyomán kiérdemelt oklevél eléri-e a BSC rangját, amikor az egyetemi karokon hároméves tanulmány nyomán megszerezhető az alapszintű, azaz BSC-diploma. Az új törvény ugyanis egyértelműen megkülönbözteti az elméleti tudásra alapozó egyetemi, tehát akadémiai tanulmányokat a szakfőiskolaitól, mely kissé szerencsétlen elnevezésében is elárulja, hogy gyakorlatiasabb, és a szaktudásra teszi a hangsúlyt.

Ezúttal annak próbáltunk utánajárni, vajon az egykori főiskolákba iratkozók diplomája hogyan hozható összhangba a kor, tehát az új törvény diktálta követelményekkel? Mint kiderült több intézmény, közöttük a nagyszámú magyar hallgatót foglalkoztató egykori Szabadkai Műszaki Főiskola, a mostani Szabadkai Műszaki Szakfőiskola is megtette a szükséges lépéseket e célból. Mint Fürstner Igor oktatásügyi kérdésekkel megbízott igazgatóhelyettestől megtudtuk, az új felsőoktatási törvény egy külön paragrafusa foglalkozik a már meglevő főiskolai diplomák kiegyenlítésének kérdésével. Ez alapján alakítottak egy bizottságot az intézményben, mely összehasonlította az eddigi tanterveket (1974-ig visszamenőleg) a legújabbal, és kidolgozta a tantárgyak egyenértékű feltételeit.

– Ez korántsem egyszerű munka, mert egyes tantárgyak korábban nem is léteztek, mások pedig már nincsenek (pl. a honvédelem), de vannak hasonló jellegű tantárgyak is, melyek hasonlóságuk ellenére sem egyenlíthetőek ki. Az új diploma megszerzése tehát attól függ, ki milyen szakirányon végzett, milyen választható tantárgyakat választott, továbbá a tanulmányai mennyi ideig tartottak: 4-5, vagy 6 szemeszterig. Általánosítani nem lehet. Természetesen előnyösebb helyzetben vannak azok, akik nemrég fejezték tanulmányaikat, nekik kevés hiányozhat az új diploma eléréséhez. Egyszóval: ami elismerhető, elismerjük, ami hiányzik, azt meg kell csinálni – magyarázta Fürstner Igor. – Minden kérvényt egyénileg tudunk csak elbírálni. Aki elhatározta magát, jelentkeznie kell, elvégezzük az egyenértékesítést, amiről kap egy végzést, ebben foglaltatik, hogy mi a különbség, és az mennyi pénzébe kerül. Eddig több mint százan jelentkeztek, hozzávetőlegesen negyven-ötvenen be is iratkoztak. Fontos tudni, hogy intézményünkben csak a nálunk diplomázottak jelentkezhetnek. A jelentkezés viszont továbbra is folyamatban van, a kérvényezők ügyét nyár végéig bíráljunk el, ők az új tanévben iratkozhatnak be. Nem titok az árjegyzék sem: minden hiányzó kreditpont 1250 dinár, az új diploma kiadása pedig az össz egyéb költséggel együtt 10 500 dinár. Minderről bővebben honlapunkon (vts.su.ac.yu) informálódhatnak az érdeklődők.

Aki tehát az ekvivalencia megállapítása után leteszi a számára előlátott, hiányzó vizsgákat, felsőfokú BSC diplomát kap, vagyis szakfőiskolai diplomát. Ez szintben, rangban megegyezik az egyetemek által kiadott BSC-diplomával, a különbség az, hogy az egyetemi karok akadémiai BSC-diplomát, a szakfőiskolák pedig szakosított BSC-t adnak ki, de a törvény mindkettőt azonos érvényűnek tekinti. A különbség abból ered, hogy a főiskolák nem akkreditálhatóak akadémiai alapképzésre, hanem szakoktatásra.

A lehetőség tehát adott az egykori főiskolai diplomák kiegyenlítésére, de sajnos, azt egy oktatási intézményben sem tudják, hogy a gyakorlatban majd milyen értéke lesz, ugyanúgy megfizetik-e a munkavállalót a szakfőiskolák által kiadott BSC-diplomával, mint az akadémiai BSC-vel rendelkezőket.

N-a