2024. július 17., szerda

A lényeg: felsőoktatás magyarul

Nagy Margit: A magyar kormány alapítványt hozhatna létre a délvidéki magyar felsőoktatás támogatására is -- MAGYAR EGYETEM? MULTIETNIKUS EGYETEM?

Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke a vele készült interjú előző részeiben értékes adatokkal szolgált arról, hogy milyen lépések történtek a vajdasági magyar felsőoktatás érdekében. Azt is adatokkal alátámasztva fejtette ki, hogy biztosan lenne elegendő hallgatója egy magyar nyelvű felsőoktatási intézménynek, egy magyar tannyelvű magánegyetemnek. Most az említett magánegyetem megalapításához vezető lépésről, a Kárpát-medencei tapasztalatokról szól.

– A magánegyetem alapítására akkor kerülhetne sor, amikor egy szegedi kihelyezett tagozat működése eredményeként lennének egyetemi tanáraink. Addig azonban a kihelyezett tagozaton lehetne tanárokat képezni. Tehát a magyarországi támogatás részben az egyetemé lenne.

Magyar támogatással működik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is. Mindkét régióban kihelyezett tagozatokkal indult el a magyar felsőoktatás. 2000 áprilisában született a Sapientia Alapítvány és a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) közötti együttműködési megállapodás az Erdélyi Magyar Magánegyetem finanszírozásáról. A HTMH megszűnése óta a finanszírozást a Miniszterelnöki Hivatal keretei között működő Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya biztosítja. Ehhez hasonlóan alapítványt hozhatna létre a magyar kormány a délvidéki magyar felsőoktatás támogatására.

Idővel sok minden megváltozhat, még a törvények is. Szerintem arra kellene törekedni, hogy valamilyen módon beinduljon a magyar nyelvű tanárképzés. Akár úgy is, hogy időszakosan Szegedre járnának át gyakorlatra a hallgatók. Ennek költségeire is lehetne pályázni.

A gazdasági fellendülés nálunk olyan távoli, hogy azt megvárni képtelenség. Az idő pedig fogy. A Magyarországon végzett észak-bácskaiak pedig már azért sem szívesen jönnének haza, mert nem tudnak szerbül. Tehát a szerb nyelvtudásra szükség van. Ez pedig nem megoldhatatlan. Nem kell „ráragadnia” a hallgatóra, mert ugyanúgy, mint mindent, a nyelvet tanulni is lehet. Akár tantárgyként az egyetemen is, diplomavizsga feltételéül szabva vagy más módon. Hiszen nagyon sokan megtanulnak angolul, mire elvégzik az egyetemet. Nem csak nálunk, az egész világon. És nem csak multikulturális egyetemeken – szögezte le Nagy Margit.