2024. július 18., csütörtök

A válság a könyvszakmát sem kerülte meg

Egy hét múlva kezdődik Újvidéken a IV. Nemzetközi Tavaszi Könyvvásár

A tavasz közeledtét jelzi a IV. Nemzetközi Tavaszi Könyvvásár. Mintegy 70 kiállító 50 standon kínálja majd a tavalyi könyvtermésének javát február 27-étől március 7-éig reggeltől estig a szokásos helyszínen, az újvidéki Vojvodina Sport és Üzletközpontban (SPENS). Legtöbb szerbiai kiadó képviselteti majd magát, de Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából és Bosznia-Hercegovinából is érkeznek kiállító vendégek.

Mint azt Roman Vehovec,a Vajdasági Könyvkiadók és -terjesztők Egyesülésének (VKKE) vezetője a tegnapi sajtóértekezleten bejelentette, a rendezvényt Momčilo Bajagić Bajaga zenésznyitja meg, aki egy éven át a rendezvény nagykövete lesz. Vehovec kifejtette, hogy a gazdasági válság igencsak érezteti hatását a könyvszakmában, kevesebb kiállító jelentkezett mint a korábbi években, akik pedig jelen lesznek a vásáron, kisebb standokat béreltek, annak ellenére, hogy igen nagy mennyiségű eladatlan könyv maradt valamennyi kiadó raktárában. Mint szellemesen megjegyezte, a gazdasági válságot elsőként a kultúra, ezen belül a könyvszakma érzi meg, majd a krízis elmúltával utolsóként áll talpra.

A közönség számára ugyanakkor fontos, hogy belépőjegy megfizetése nélkül juthat a könyvek birodalmába, és ott jutányos áron vásárolhat. A korábbi években is nagy volt az érdeklődés, az üzletközponton naponta áthaladó emberek száma megduplázódik a könyvvásár idején. Sanja Mijailović Božić, a SPENS médiaközpontjának munkatársa mondta, átlagosan 10 000 ember fordul meg naponta az üzletközpontban, a könyvvásár idején pedig 20 000, de még ennél is több. Bordás Győző, a VKKE tanácselnöke bejelentette, hogy kiállítást is rendeznek az egyesülés tagjainak tavalyi könyvterméséből. Adatokkal támasztotta alá a könyvtermés zuhanását, Szerbiában ugyanis évente átlagosan 4000 új címszót jelentetnek meg a kiadók, tavaly már húsz százalékkal kevesebb került a piacra, vagyis kb. 3200.