2024. július 16., kedd

Hagyományaink ünnepe

A szülőföldhöz való ragaszkodás kötelez bennünket az összefogásra és közösségünk alkotóerejének bemutatására. Egyesületeink kulturális küldetése egyben magyarságtudatunk erősítése is. Ma este a népviseletek, a szokások és a táncművészet bemutatásával a múltat nem elveszíteni, elengedni, hanem megragadni szeretnénk, hogy tovább ápolhassuk nemes szokásainkat.

A fönti gondolattal nyitotta meg Kormányos Katona Gyöngyi, a Zentai Önkormányzat oktatással és művelődéssel megbízott tagja a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ szombati ünnepségét, a tizenegyedik alkalommal megrendezett Hagyományaink ünnepét. Idén Tornyosra várták a szervezők a hagyományőrző és hagyományápoló csoportokat. A zentai községhez tartozó tánccsoportok, népdalkórusok és zenekarok mutatkoztak be a közönségnek. A szemle meghívott vendége a szabadkai Juhász zenekar és a Népkör Magyar Művelődési Központ táncospárja, valamint Utasi Árpád mesemondó volt. A produkciókat Bodor Anikó népzenekutató, Rind Melitta néptáncoktató és Szőke Anna néprajzkutató véleményezte. A rendezvény célja, hogy föllépési lehetőséget biztosítson a csoportoknak, és szakmailag erősítse a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára készülő részvevőket.

A színpadi műsort táncház követte, a műsor előtt pedig hagyományosan terített asztalokon mutatták be a népi konyha ételeit, használati és dísztárgyait.