2024. július 16., kedd

Hamarosan megjelenik a Ki kicsoda 2010 lexikon (2.)

Hódi Sándor: A kiadvány összeállítását és megjelentetését az egyik legsürgetőbb és legfontosabb közösségépítő munkának tekintjük

Mint azt dr. Hódi Sándor, a Széchenyi István Stratégiakutató Intézet vezetője tegnapi számunkban, a vele készült interjú első részében kifejtette: javában folynak a vajdasági magyar Ki kicsoda 2010 lexikon előkészületi munkálatai. Az év második felében egy olyan kiadványt szeretnének megjelentetni, amelyben mindenki talál a maga számára újdonságot, érdekes és hasznos információt. A lexikon összeállítását és megjelentetését az egyik legsürgetőbb és legfontosabb közösségépítő munkának tekintik.

Hogyan kerülhetnek be a „kiválasztottak” a kiadványba?

– Nincsenek kiválasztottak. A 2004-es lexikon kiindulási alap volt számunkra, de a 2010-es lexikonban kétszer annyian lesznek. Az utóbbi időben sok új fiatal arc került be a közéletbe. Szerencsére a lexikon összeállítását közügynek tartják az emberek, sokan és sokat segítenek az értékes emberek elérésében, néha azok meggyőzésében is, hogy vállalják a nyilvánosságot, tegyék közkinccsé munkájukat, életrajzi adataikat, elérhetőségüket. A szerkesztőknek a szaklexikon esetében sincs könnyű dolguk, a Ki kicsoda-lexikonok esetében, amelyben a legkülönfélébb emberek, kortársak kerülnek egymás mellé, százszor nehezebb a helyzet. Magának a közösségnek a támogatása nélkül lehetetlen ilyen jellegű kiadványt összeállítani. Ugyanakkor nem minden igénynek, elvárásnak lehet helyt adni, az életrajzokat egységes koncepció szerint kell összeállítani. Néha hosszú, regényes története van egy pár soros életrajz összeállításának. Azt is mondhatnánk, hogy a lexikon afféle kollektív munka, egy-egy közösség szellemi érettségének fokmérője.

Mi van azokkal, akiket nem tudnak elérni? Helye van-e az önkezdeményezésnek?

– Természetesen helye van, sőt, ez lenne a természetes. Azoknak, akik szeretnék megjelentetni az életrajzi adataikat egy adatlapot kell kitölteniük, és egy 6 hónapnál nem régebbi fényképet kell küldeniük.

n Adatlap nélkül is lehet jelentkezni?

– Igen. Adatlap nélkül is elküldhetik az életrajzukat, és egy rövid nyilatkozatot, hogy hozzájárulnak az életrajzi adataik közléséhez.

n Van-e még valamilyen elvárás az önként jelentkezőkkel kapcsolatban?

– Az adatszolgáltatással kapcsolatosan szeretnénk felhívni az érdeklődők figyelmét arra, hogy a nyilvánosság vállalása önkéntes. Sokan vannak, akik – bár ott lenne a helyük a lexikonban – kerülik a nyilvánosságot. Ők hiányozni fognak, és emiatt senki sem tehet szemrehányást se nekik, se a kiadónak. Joguk van hozzá. Amennyiben azonban valaki vállalja a nyilvánosságot, és szívesen tenné közzé az életrajzi adatait a lexikonban, az törekedjen arra, hogy lehetőleg minden kérdésre válaszoljon, más szóval ne „mazsolázzon”, hanem a teljes kérdésgyűjtemény szerepeljen az életrajzában. Erre azért van szükség, mert a szócikkek összeállítása egységes szerkesztési koncepció alapján történik, ugyanakkor csak az életrajzi adatok egészének a tükrében kerülhet sor annak eldöntésére, hogy ki kerül be a lexikonba, és ki az, akinek erre még várnia kell a következő alkalomig.

n Van-e határidő?

–A kitöltött adatlapot, illetve az életrajzi adatokat legkésőbb március végéig kell elküldeni a szerkesztőség címére, ellenkező esetben nem lesz rá módunk, hogy a szócikket összeállítsuk és beszerkesszük. A vajdasági magyar Ki kicsoda csaknem egyedülálló abban, hogy minden szócikk mellett arckép is van. Vizuális korban élünk. A kép néha többet elárul rólunk, mint megannyi számadat.

******

Az űrlap az alábbi címen szerezhető be: KI KICSODA 2010 / Dr. Hódi Sándor, 24430 ADA, Vuk Karadžić utca sz. n. vagy: szechenyiintezet@adacity.net

Adatlap nélkül is lehet jelentkezni, ebben az esetben az alábbi adatokra van szükség: Személyes adatok. Életút (sikerek, kimagasló eredmények, különleges teljesítmények). Publikációk/fő művek: könyvek, tanulmányok (maximum 5 cím), önálló kiállítások stb. Közéleti tevékenység: tagság, (pártok, egyesületek, szervezetek, klubok, tisztségek, mettől meddig?). Érdeklődési kör: kedvenc időtöltés, hobbi. Díjak: kitüntetések, elismerések. Elérhetőség: lakcím és telefon, hivatali cím és telefon, mobil, e-mail, honlap.