2024. július 18., csütörtök

Banktisztviselői mintatagozat Temerinben

Sok év után újra magyar nyelvű, négyéves középiskolai képzés a dél-bácskai községben

Őszre a temerini Lukijan M ušicki Középiskola új magyar nyelvű tagozattal bővül: 24 tanuló számára megnyitják a négyvéves banktisztviselői mintatagozatot. Effajta profil jelenleg csak Szabadkán (magyar és szerb nyelven), és Belgrádban található. Temerinben a 2009/10-es tanévben nyíló tagozat magyar nyelvű lesz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tanulók négy év mintatagozati tanulmány után azonnal megállják helyüket a munkahelyen, ugyanis az effajta tagozatokon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra, és azt speciálisan kialakított tanteremben (virtuális bankban) folytatják.

Az iskola és a község bíznak benne, hogy a perspektív szak felkelti a helybeli és a környékbeli fiatalok érdeklődését, legalábbis ebbéli reményüknek adtak hangot a tegnap megtartott sajtótájékoztatón Đurica Uzelac iskolaigazgató, Urbán Izabella községi oktatásügyi felelős, Matuska Mihály, a községi képviselő-testület elnöke, és Gusztony András polgármester.

A tervezett szak megnyitásának ötlete korábban felmerült, amikor szerb nyelven megkezdődött a négyéves közgazdasági képzés az egyetlen temerini középiskolában, ahol főleg hároméves fém- és textilszakok működnek. A minisztérium azonban nem adta beleegyezését a magyar nyelvű szak beindítására. Az idei tanév folyamán azonban a tartományi oktatásügyi titkárság hathatós támogatásával sikerült elérni, hogy banktisztviselői mintatagozat nyílhasson magyar nyelven. A bővítésre szoruló iskolaépületben (egykori Szécsen-kastély) ugyancsak a tartomány támogatásával fogják felszerelni a komputerizált szaktantermet.