2024. július 20., szombat

A valóságshow veszélyei

Május végén a szerbiai pszichológusok tartanak tanácskozást Palicson

Május utolsó hetén a Szerbiai Pszichológusok Társasága tart tanácskozást Palicson. Mint azt a napokban megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, a társaság évek óta tart szakmai tanácskozásokat, ez az 57. összejövetelük, amely során ezúttal a szakemberek többek között a valóságshow-k, a családon belüli erőszak és a kortársak ellen elkövetett erőszak témakörét járják körül.

– Május 27-étől 30-áig mintegy négyszáz pszichológus látogat Palicsra, hogy tudományos és szakvéleményüket osszák meg egymással. Nagyon fontos témákról fogunk tárgyalni, a tanácskozás központi témája pedig a szerbiai pszichológia víziói és a reális helyzete. Fontos a valós helyzetről beszélni, hiszen nagyon sokan munka nélkül maradtak, az erőszak szinte mindennapos a tévében, a családon belüli erőszak többé nem magánügy. Ugyanakkor a társadalom érthetetlen üzeneteket küld felénk és egyre több valóságshow-t mutatnak, aminek megdöbbentő hatásai lehetnek – hallottuk Dijana Kopunovićtól, a társaság programbizottságának elnökétől, majd hozzátette: – Ami pedig a víziókat illeti, meg kell vizsgálnunk, hogy a pszichológia merre halad, illetve, milyen szakmai segítséget tudunk nyújtani a polgárainknak – mondta.

Višnja Helajzen, a Szerbiai Pszichológusok Társaságának elnöke kiemelte, hogy a valóságshow témájával a társaságuk már több mint két éve foglalkozik. Rámutatott, azért választanak témákat a hétköznapokból, mert elgondolkodtak azon, hogy mi a pszichológusok szerepe a társadalomban.

– Nagyon sok jelenség van a hétköznapjainkban, amire szakvélemény szükséges. De a kérdés az, hogy szükség van-e más lépésekre is. Illetve a tanácskozáson beszélgetni fogunk arról is, hogy tudnánk kamara szintjére hozni a társaságunkat, valamint törvény módosításra is szükség van – emelte ki Višnja Helajzen.

Elemezve a témák megválasztását, Biljana Trebješanin, a belgrádi Tanítóképző Kar tanára arra mutatott rá, hogy a televízió olyan médium, amelynek nagyon nagy hatása van, így nevelő hatása is van. Azok a műsorok pedig, amit levetítenek, mintát mutathatnak főként a fiatalok számára. Kiemelte, manapság az emberek versenyt folytatnak az adrenalinért. Ezért történik meg, hogy már a gyerekek is terrorizálják egymást, és ezt még fel is veszik a mobiltelefonjukkal.

– Külön kell elemezni azokat, akik megszervezik a valóságshow-kat, illetve azokat, akik szerepelnek benne, valamint a nézőket is. Feltehető a kérdés külön-külön, hogy mi motiválja őket erre, illetve ehhez hozzájárul a jellemrajz. Nyilvánvaló, hogy elsősorban a pénzkereset játszik közre a szervezők esetében, míg a résztvevőket talán a bizonyítási vágy hajtja őket és népszerűség. Míg a nézőket a mások életébe való betekintés érdekli. Ezek a műsorok súlyos következményekkel járnak – emelte ki Bora Kuzmanović, a belgrádi Filozófiai Kar professzora.